Ga naar de inhoud
'Grens bereikt'

Universiteit van Amsterdam zet onderzoeker Laurens Buijs op non-actief

De Universiteit van Amsterdam Beeld © ANP

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft sociaalwetenschapper en onderzoeker Laurens Buijs op non-actief gesteld. Hij zou collega's en andere wetenschappers hebben uitgemaakt voor 'monsters' en 'extremisten' en zou ze 'corrupt' en 'levensgevaarlijk' hebben genoemd. Dat laat de universiteit vanavond weten.

Ook via mail en telefoonverkeer heeft de onderzoeker volgens zijn werkgever berichten verstuurd met een 'dreigende, eisende, en beschuldigende inhoud'. Al die uitlatingen noemt de UvA 'onacceptabel' en stelt dat Buijs 'de veiligheid van wetenschappers en de veilige werkomgeving van collega’s bedreigen'.

'De grens bereikt'

"De UvA heeft geprobeerd met Buijs in constructief gesprek te blijven en heeft hem meerdere keren aangesproken. Helaas heeft dat geen resultaat gehad", zegt de universiteit in een bericht op haar website. "Wat de UvA betreft is de grens bereikt."

Buijs noemt de aantijgingen tegen hem een onjuiste voorstelling van zaken. Volgens de wetenschapper heeft de UvA hem in onveiligheid gebracht door hem 'de kop van Jut te maken'. Zijn uitingen op sociale media waren volgens hem uit verdediging 'tegen de aanhoudende aanvallen op mijn goede naam en wetenschappelijke werk'.

Buijs doelt onder meer op het feit dat de NOS achteraf spijt had van een interview met hem waarin hij als duider werd opgevoerd over agressie tegen lhbti-jongeren. "Omdat hij zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp, was hij journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling", sprak adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan een dag later. Buijs neemt namelijk vaak deel aan debatten, waarin hij bijvoorbeeld de stelling inneemt dat non-binair zijn 'een lege hype' is.

Melding van misstanden

Volgens Buijs is het besluit hem op non-actief te stellen 'de zoveelste aanval van de UvA op mij als klokkenluider'. Daarmee doelt hij op de melding die hij deed binnen de zogeheten klokkenluidersregeling van de universiteit. Volgens de wetenschapper is er sprake van 'ernstige institutionele misstanden'. Daar doet een onafhankelijke commissie onderzoek naar. Volgens het UvA-bestuur houdt het besluit om Buijs op non-actief te stellen geen verband met de melding die hij deed.

De wetenschapper stelt echter dat de UvA met het besluit de klokkenluiderswetgeving overtreedt. Daarin staat dat klokkenluiders na het doen van een melding niet benadeeld mogen worden, bijvoorbeeld door ontslag of schorsing.

Tweetal
Lees ook:
Tweetal opgepakt dat bij bezoek aan UvA op Macron afstormt