Ga naar de inhoud
Complottheorie

Man (41) in Polen opgepakt voor extreemrechtse leuzen Anne Frank Huis

Anne Frank Beeld © AFP

De politie heeft een 41-jarige man in Polen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van teksten op het Anne Frank Huis. De teksten, die op 6 februari dit jaar werden geprojecteerd, zouden onder meer een verwijzing zijn naar een theorie dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven.

"De beelden van de projectie zijn verspreid via telegramgroepen en werden snel wereldwijd gedeeld", schrijft de politie vandaag in een persbericht. "De projectie zorgde voor geschokte reacties in de samenleving." 

De teksten zouden enkele minuten te zien zijn geweest op het Anne Frank Huis en zouden vanaf de overkant van de gracht zijn geprojecteerd vanuit een busje.

'Verdachte meteen naar Polen vertrokken'

Na de projectie is de Amsterdamse recherche een onderzoek gestart waarbij de verdachte al vrij snel in beeld was gekomen. "Vervolgens is gebleken dat de verdachte meteen na de projectie naar Polen zou zijn vertrokken", zegt de politie. Tijdens het onderzoek is er intensief contact geweest met de Poolse autoriteiten.

Aangifte
Lees ook:
Aangifte om projectie Anne Frank Huis, burgemeester Amsterdam geschokt

Gisteren zijn agenten van het Amsterdamse rechercheteam afgereisd naar Polen. Daar is de woning van de man doorzocht en kon hij ook worden aangehouden. De Amsterdamse officier van justitie heeft de overlevering van de verdachte aan de Poolse autoriteiten verzocht. 

Mythe

De tekst die te zien was, is onderdeel van een complottheorie die beschrijft dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. De complotdenkers wijzen erop dat de balpen pas na de oorlog op grote schaal in gebruik is geraakt. Die mythe is eenvoudig te ontkrachten, zei de Anne Frank Stichting eerder al. Een handschriftonderzoeker heeft in de jaren 60 met balpen aantekeningen gemaakt op aantekeningenvellen en die tussen de originele pagina's geschoven.

Kaag:
Lees ook:
Kaag: rechts-extremisten en complotdenkers bedreigen democratie