Ga naar de inhoud
BIJ12

Meerdere dieren doodgebeten door honden, niet door wolf

Archieffoto Beeld © ANP

Drie alpaca's die eind vorige maand in het Noord-Brabantse Haps dood werden gevonden, zijn aangevallen door een hond. Dat is de uitkomst van DNA-onderzoek. Eerder dachten de diereneigenaar en een dierenarts dat het om een wolvenaanval ging.

Ook een veulen in Gelderland, een kalf in Friesland, een geit in Overijssel en een aantal schapen op verschillende plekken in het land werden in maart slachtoffer van een hondenaanval. 

Van de vijftien schapen die eind maart dood in een weiland in het Gelderse Wolfheze lagen is nog onbekend welk dier ze heeft aangevallen. Dat maakte BIJ12 vandaag bekend. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken afhandelt.

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar

De meeste wolvenaanvallen hadden in maart plaats in Overijssel, Drenthe en Friesland. Zo werden in Dwingeloo (Drenthe) twee keer zeven schapen gedood. Twaalf dieren raakten gewond. In het noorden van het land pleiten veel veehouders voor strengere maatregelen tegen de wolf, die nu niet verstoord, verjaagd of gedood mag worden.

Dode wolven

BIJ12 heeft ook op een rijtje gezet hoeveel wolven in Nederland tot nu toe om het leven zijn gekomen. Dat zijn er in totaal achttien. De eerste twee wolven sneuvelden in 2017 in het verkeer. Dat waren zwerfwolven die uit Duitsland kwamen.

Tot nu toe zijn ook drie wolven uit Vlaanderen in Nederland doodgereden. De dode wolf die in 2021 werd gevonden bij Stroe is volgens BIJ12 door een stroper gedood. Twee wolven zijn in 2022 onder verdachte omstandigheden gedood. Doden van een beschermde wolf kan een celstraf van maximaal drie jaar opleveren.

Bekijk ook: Een wolf of toch niet? Dit zijn de verschillen

01:52
De wolf en de wolfhond: op het eerste oog lijken ze op elkaar en dat kan voor de nodige paniek zorgen. Toch zijn er grote verschillen. Zo is een wolf schuw, terwijl de wolfhond sociaal is. "Een wolf zal nooit tussen de fietsers gaan staan."