Ga naar de inhoud
Terug op oude niveau

Forse toename ontmantelde drugslabs, vooral in Zuid-Holland en noordelijke provincies

Leden van een speciaal team van de politie doen onderzoek bij een opgerold drugslab in Friesland vorig jaar. Beeld © ANP / Editorial

De politie heeft in het afgelopen jaar 20 procent meer labs van synthetische drugs opgerold dan het jaar ervoor. In totaal gaat het om zo'n 105 locaties waar synthetische drugs, heroïne of cocaïne werd gemaakt. Daarmee ligt het aantal weer op hetzelfde als in 2019 en de jaren ervoor.

Het aantal ontdekte hennepplantages zakte juist in 2022, net als het aantal gevonden dumpingen van drugsafval.

De politie noemt het opvallend dat het aantal gevonden labs waar synthetische drugs gemaakt wordt fors is gestegen in Zuid-Holland en binnen de politie-eenheid Noord-Nederland. Het gaat om een verdrievoudiging en een verdubbeling.

Herstelde drugsmarkt

Het aantal van 105 opgerolde locaties is een flinke stijging. Het vermoeden is dat de drugsmarkt zich heeft hersteld nadat in 2020 een recordaantal labs werd ontmanteld, dankzij onderschepte cryptocommunicatie.

Landelijk portefeuillehouder drugs Willem Woelders noemt dat herstel zorgelijk, 'want de productie van drugs ontwricht onze samenleving'.

11.000
Lees ook:
11.000 euro aan drugs én een lam gevonden in auto in Schotland

Het aantal ongelukken met drugslabs is het afgelopen jaar verdubbeld. "Drie keer brand, vier keer een explosie en twee keer een situatie met chemische stoom of damp", zegt Woelders.

In 2022 trof de politie 13 productielocaties aan van GHB. In 2021 waren dit er slechts 3. Ook vond de politie naar eigen zeggen opvallend veel locaties waar cocaïne wordt gefilterd uit het materiaal waarin het gesmokkeld is. De politie denkt dat criminele organisaties mogelijk vaker cocaïne smokkelen die chemisch is verwerkt in bijvoorbeeld kleding in plaats van via verstopte blokken.

Drugsdumpingen

Dumpingen van drugsafval werden vorig jaar 155 keer ontdekt. Een daling van 25 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Dit staat volgens Woelders in schril contrast met de stijging van het aantal ontdekte productielocaties. "Een mogelijke verklaring van die daling zou kunnen zijn dat het afval wordt opgeslagen of achtergelaten op productielocaties", zegt hij. "Een andere mogelijkheid is dat het afval door de criminele organisatie wordt verzameld en op een alternatieve wijze wordt geloosd."

Drugslab
Lees ook:
Drugslab ontploft in Friesland: dode en gewonde

Amfetamine blijft de drug waarvan de meeste productielocaties werden ontdekt, 38. Hierna volgden methamfetamine en MDMA.

Dat er minder hennepkwekerijen zijn ontmanteld - 2285 in 2021 naar ruim 1600 vorig jaar - komt volgens Woelders door verschillende factoren. Zo is er weinig capaciteit binnen regionale eenheden van de politie en zijn hennepkwekerijen door verhullende methoden moeilijker te vinden.

Bekijk ook: Met xtc achter het stuur kruipen? Zo ziet dat eruit

00:57
Sinds deze maand moeten bestuurders die onder invloed van drugs gepakt worden, verplicht een cursus volgen. Politiek verslaggever Floor Bremer ervaart in een simulator hoe het is om onder invloed van xtc een auto te besturen.