Ga naar de inhoud
Maximaal 2000 euro

Toch compensatie voor huishoudens met blokaansluiting

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Beeld © ANP / Laurens van Putten

Na lang wachten is er nu eindelijk duidelijkheid voor huishoudens die hun energieaansluiting delen met buren. Ook zij kunnen nu zeker compensatie krijgen voor de hoge prijzen van gas en elektriciteit. Het compensatiebedrag over 2022 en 2023 kan oplopen tot bijna 2000 euro per huishouden voor zelfstandige appartementen en ruim 800 euro voor wie op kamers woont.

Het verschil in compensatie is afhankelijk van de vraag of mensen een zogeheten blokaansluiting hebben voor gas of warmte, elektriciteit of beiden.

Regel niet voor iedereen

Daarnaast kan ook uiteindelijk niet iedereen met een blokaansluiting gebruikmaken van de compensatieregeling. Kamerbewoners kunnen bijvoorbeeld alleen een aanvraag indienen als er minimaal vier verhuurde woonruimtes zijn.

Ook bewoners van wie de rekening al is verlaagd door het energieplafond, maken geen aanspraak op deze regeling. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website Rijksoverheid.nl en ook zijn hier de formulieren voor aanvraag van de compensatie te vinden.

Subsidie
Lees ook:
Subsidie blokaansluitingen juridisch gammel, minister zet toch door

Hoe je de subsidie nu aanvraagt? In sommige gevallen doe je dit zelf, maar soms is het ook aan de vereniging van eigenaren (VvE) om dit voor jou te doen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Verdeling van de compensatie

Wanneer de compensatie wordt ontvangen, is het aan de aanvrager om het ontvangen bedrag te verdelen onder de bewoners. De verdeling is als volgt: betaal je als bewoner bijvoorbeeld een kwart van de energiekosten, dan ontvang je ook een kwart van de compensatie. 

Dit betekent ook dat huishoudens met een energierekening die relatief hoger is dan de rest van het appartementencomplex een deel van de compensatie die was bestemd voor hun buren zullen ontvangen.

Het eerste bedrag dat ze ontvangen gaat over de eerste helft van 2023. Wie een compensatie krijgt voor de elektriciteitsrekening, ontvangt ook een tegemoetkoming voor de energiekosten in 2022.

Dertien weken wachttijd

Maximaal dertien weken na het insturen van het aanvraagformulier krijgen mensen te horen of de aanvraag is goedgekeurd, afgekeurd of dat de beslissing is uitgesteld.

Plan
Lees ook:
Plan kabinet: bijna 1600 euro vergoeding voor blokaansluiting