Ga naar de inhoud
Fatale mishandeling Carlo Heuvelman

Mallorcazaak: vier verdachten voorlopig vrij, hoofdverdachte Sanil B. niet

Een foto van Carlo Heuvelman aan een boom op de boulevard. Beeld © ANP.

Vier verdachten in de Mallorcazaak, mogen voorlopig naar huis. Dat zegt de advocaat van hoofdverdachte Sanil B., wiens cliënt als enige vast blijft zitten. Op dit moment loopt het hoger beroep in de zaak, die draait om de fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman in de zomer van 2021.

Tijdens een vakantie met vrienden op Mallorca, werd Carlo Heuvelman uit Waddinxveen op 14 juli 2021 tijdens een uitgaansavond in elkaar geslagen. Hij belandde bewusteloos op straat, waarna hij nog meerdere keren zou zijn geschopt. Vier dagen later overleed hij in het ziekenhuis, als gevolg van hersenletsel.

Nog iemand verantwoordelijk

Aanvankelijk waren er negen verdachten, waarvan er zeven door de rechter werden veroordeeld. De hoogste straf was voor de 20 jarige Sanil B. Hij werd als enige veroordeeld voor doodslag en kreeg zeven jaar cel. Het OM had om een gevangenisstraf van tien jaar gevraagd.

Zes vrienden van Sanil B. kregen veel lagere gevangenisstraffen, tussen de 12 en 30 maanden cel. Zij werden niet schuldig bevonden aan doodslag. Dit terwijl de rechter aangaf dat er nog minstens een andere verdachte verantwoordelijk is voor de dood van Heuvelman. Van de zeven verdachten zaten er vijf nog vast. 

Sanil
Lees meer:
Sanil B. krijgt 7 jaar cel voor fatale mishandeling Carlo Heuvelman

Onder meer in de hoop dat alsnog duidelijk wordt wie dat is of wie dat zijn, ging het OM in hoger beroep. Dat deed ook de advocaat van Sanil B.

Afgelopen donderdag gaven Hilversummers Daan van S. (20), Mees T. (19) en Kaan B. (20) bij de start van het hoger beroep aan dat ze de celstraffen voor het uitgaansgeweld op Mallorca te hoog vinden en dat ze graag naar huis willen om hun studie of werk op te pakken.

Openbaar
Lees meer:
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen 7 verdachten Mallorca-zaak

De drie mannen krijgen van het gerechtshof in Leeuwarden nu die kans, net als Hein B. (19) die zelf geen verzoek tot vrijlating deed. Sanil B. deed wel zo'n verzoek. "Ik ben ten onrechte veroordeeld voor de dood van Carlo", zei hij vorige week. 

Hij mag niet naar huis, zegt zijn advocaat nu. "Leidend voor het hof zijn de veroordelingen in het vonnis. De uitgangspunten voor mijn cliënt zijn anders dan bij de medeverdachten, die niet zijn veroordeeld voor de dood van Carlo. Het is onbevredigend, maar vanuit juridisch perspectief wel te billijken."

Nabestaanden teleurgesteld

Het Openbaar Ministerie had zich tegen de voorlopige vrijlating verzet. "We hadden het liever anders gezien. We stellen nog steeds dat sprake is geweest van zinloos en excessief uitgaansgeweld. Nabestaanden, slachtoffers en de samenleving zijn daardoor ernstig geschokt"" zegt een woordvoerster.

De nabestaanden van Carlo laten via slachtofferadvocaat Edwin Bosch weten 'enigszins verrast en ook teleurgesteld' te zijn door de voorlopige vrijlating.

In december inhoudelijke behandeling

Het gerechtshof in Leeuwarden wil vanaf 4 december het hoger beroep van de Mallorcazaak inhoudelijk behandelen. Het hof trekt daar drie weken voor uit. Op 17 mei is de volgende zitting en dan maakt het hof bekend welke onderzoekswensen worden gehonoreerd.

De verdachten die voorlopig vrijkomen moeten zich wel houden aan voorwaarden, zoals een toezicht van de reclassering en een contactverbod met de slachtoffers.

Bekijk ook: vriendin doodgeschopte Carlo spreekt in Mallorcazaak

02:10
'Ik zit vaak huilend bij zijn graf'. Tijdens de behandeling door de rechtbank van de Mallorcazaak, kregen de nabestaanden van de doodgeschopte Carlo Heuvelman het woord. Zijn vriendin sprak de aanwezige in de rechtbank geëmotioneerd toe.