Ga naar de inhoud
Zoek op

Welke restaurants bij jou in de buurt hebben een Michelinster?

Winnaars Natasja Noorlander en chef Jurgen van der Zalm van Vinkeles uit Amsterdam winnen twee Michelinsterren. Beeld © ANP

De Michelinsterren 2023 zijn uitgereikt. Er zijn 17 restaurants bijgekomen met één ster. Eén restaurant ging van een naar twee sterren: dat is Vinkeles in Amsterdam.

De Michelin Gids schrijft over Vinkeles van chef Jurgen van der Zalm: 'klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit'. 

In totaal heeft ons land nu twee restaurants met drie sterren, 20 met twee sterren en 103 restaurants met één ster. 

Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.

Negen zaken verloren een of meerdere sterren, meestal door sluiting. Dat geldt bijvoorbeeld voor tweesterrenrestaurants Sabero in Roermond. Pure C in Cadzand staat ook niet meer op de lijst van tweesterrenrestaurants.

Op de kaart hieronder kun je kijken welke restaurants in Nederland een Michelinster hebben. De icoontjes in het oranje zijn nieuw. 

De nieuwkomers met een ster zijn: Karel 5 in Utrecht, Château Neercanne in Maastricht, Vanderveen in Amsterdam, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Bistro de la Mer in Amsterdam, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Studio in Maastricht, Maeve in Utrecht, Coulisse in Amsterdam, Codium in Goes, De Woage in Gramsbergen, Yama in Rotterdam, Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht en Basiliek in Harderwijk.

Groene sterren

Dit jaar werden voor de derde keer ook de zogenoemde groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Vier restaurants werden met deze onderscheiding bekroond: Hof Aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke en De Dyck in Woubrugge. In 2022 behaalden drie zaken een groene ster.