Ga naar de inhoud
Warm is het ook niet

Alles is nat, en dat blijft nog wel even zo: 'Kan ook wat hagel vallen'

Archieffoto. Beeld © ANP

24 april 2023. Dat klinkt als een datum waarop je op het terras zou kunnen zitten. Niets is minder waar. Doe vijf stappen buiten de deur en je bent doorweekt. Om over de temperatuur nog maar te zwijgen.

Het is koud, ook voor de tijd van het jaar. Een graad of 8, 9, dan houdt het wel op. En dat terwijl de normale temperatuur voor eind april twee keer zo hoog is. "Op Koningsdag wordt het wat beter. Dan wordt het rond de 12 graden", zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar.

Knipoog van de zon

Verderop meer over Koningsdag, eerst even het begin van de week. Maandag, dinsdag en woensdag typeren zich vooral als koud en nat. "Er steekt nu een regengebied over van west naar oost, daar valt veel regen uit", zegt Erasmus. "Daarna is er misschien ruimte voor een knipoog van de zon."

Flink wat regen deze ochtend:

Een knipoog dus, veel zon zal er niet te zien zijn. Sterker nog: "Er kan ook een beetje hagel vallen, dat komt door de koudere bovenlucht op dit moment."

Koude nachten

Veel aan het weerbeeld verandert er op dinsdag en woensdag in eerste instantie niet. Pas in de loop van woensdag wordt het droger. Goed nieuws dus voor koningsnachtgangers, een feestje dat - als het even kan - voor een deel ook buiten plaatsvindt.

Hooikoortspatiënten
Lees ook:
Hooikoortspatiënten opgelet: de grassen komen eraan

Droog zal het de nacht van woensdag op donderdag waarschijnlijk wel zijn, maar er is een keerzijde. Erasmus: "De minimumtemperatuur is 2 graden. Niet al te warm dus." 

15 graden in het weekend

Vanaf donderdag wordt het beetje bij beetje iets warmer. Een graad of 12 op Koningsdag, vrijdag nog iets warmer en in het weekend kan het zomaar 15 graden worden. Het voelt bijna als luxe. Maar: "Op zondag valt er wel een enkele bui."