Ga naar de inhoud
Hoger loon

Vandaag al lege schappen AH door staking distributiecentra

Lege schappen in een filiaal van Albert Heijn, foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

Klanten van Albert Heijn merken waarschijnlijk in de loop van vandaag al dat bepaalde producten in de schappen niet meer worden aangevuld, verwacht de supermarktketen.

Door de staking liggen twee van de zes distributiecentra bijna volledig plat, namelijk die in Geldermalsen en Zwolle.

Welke producten het eerste op dreigen te raken, is volgens een woordvoerder van Albert Heijn nog lastig te zeggen. Het hoeft niet per se om versproducten te gaan. In Geldermalsen worden veel andere producten verwerkt, zoals shampoo.

"Het kan ook heel erg per winkel verschillen", geeft de zegsvrouw aan. Volgens haar werd er vanochtend vroeg bijvoorbeeld nog helemaal niet gestaakt op het distributiecentrum in Zaandam. Daardoor zouden winkels rond Amsterdam vooralsnog niet worden geraakt.

Bij alle zes distributiecentra van Albert Heijn wordt komende dagen actiegevoerd, hebben de vakbonden aangekondigd. De staking begon gisteravond al onder parttimers. Vakbond FNV telde toen al zo'n 400 stakers, maandagochtend gaat het volgens FNV-bestuurder Shefania Sewbaks om 400 tot 500 mensen die het werk hebben neergelegd. En ze verwacht dat dit aantal in de loop van de dag nog verder oploopt.

Helft
Lees ook:
Helft vakbondsleden bereid om te staken voor een hoger loon

Er wordt gestaakt omdat Albert Heijn het niet eens is geworden met de vakbonden over een salarisverhoging voor het personeel van de distributiecentra. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 14,3 procent. Albert Heijn biedt 8 procent. 

In de zes distributiecentra van Albert Heijn werken volgens de keten ongeveer 6000 mensen, van wie circa de helft op uitzendbasis. Vanuit deze locaties worden alle filialen van Albert Heijn in Nederland en België bevoorraad.