Ga naar de inhoud
Debuut op langste afstand

Wonder in Londen: Sifan Hassan wint eerste marathon ooit na comeback

Beeld © AP

Sifan Hassan is er op zeer bijzondere manier in geslaagd de marathon van Londen op haar naam te schrijven. Halverwege kwam ze achter te liggen en leek ze uit te vallen, maar ze kwam terug en won de eerste (!) officiële marathon waaraan de Nederlandse deelneemt.

De marathon van Londen behoort tot de majors en is met 45.000 deelnemers een van de grootste stadsmarathons ter wereld. Het wordt gezien als het WK van de marathon. Sifan Hassan liep tegen de beste vrouwen van de wereld.  De olympisch kampioene op de 5000 en 10.000 meter op de baan maakte in Londen haar debuut op de 42,195 meter.

Haar eerste kunstje op de langste afstand zal ze niet snel vergeten. Na ruim een uur lopen begon ze opzichtig te kneden in haar linkerbovenbeen en stopte ze twee keer om even te rekken, zoals op deze beelden te zien is:

Iedereen verwachtte dat ze zou uitstappen, maar ze verbeet de pijn en liep door. Ze was wel op tientallen meters achterstand geraakt. Heel lang liep ze achter een de kopgroepje van vier vrouwen. Ook al trok ze af en toe een grimas, Hassan zette op karakter door en liep over de natte straten geleidelijk het gat naar de voorste lopers dicht. 

Na 35 kilometer sloot ze weer aan. Ondanks de inspanning die ze hiervoor had moeten doen, lukte het haar om vlak voor de finish bij hen weg te lopen en als eerste de finish te passeren. Hassan liep een tijd van 2.18.34. Daarmee verbeterde ze het Nederlands record van 2.22.51 dat Nienke Brinkman vorig jaar in de marathon van Rotterdam op haar naam zette. Ook voldeed ze aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Zo snelde ze naar de winst:

De laatste meters: zo won Sifan Hassan de marathon van Londen

00:46

Oefenen in Ethiopië

De 30-jarige Hassan, die op 15-jarige leeftijd vanuit Ethiopië naar Nederland vluchtte, heeft op de baan al heel wat successen geboekt. Ze pakte al zeventien medailles op internationale kampioenschappen, waaronder dus WK en Olympische Spelen. De marathon is haar nieuwste project, al gaat Hassan komende zomer gewoon weer meedoen aan de WK atletiek op de baan.

Hassan bereidde zich de afgelopen maanden op 2700 meter hoogte in Ethiopië voor op de marathon in Londen. Daar maakte ze meestal in haar eentje de vele trainingskilometers, ook gedurende de ramadan. Voor haar als moslima betekende het dat ze overdag niet mocht eten en drinken.

Bidons probleem

Ze gaf voor de wedstrijd aan dat ze geen ervaring had met drinken tijdens het hardlopen, hetgeen wel noodzakelijk is om de vocht- en energiehuishouding zo lang mogelijk op peil te houden. Tijdens de race was echter te zien dat Hassan geregeld een bidon aan haar mond zette en de drankflessen zelfs aanbood aan haar concurrenten. In de slotfase speelde haar gebrek aan ervaring haar parten. Ze liep aan de verkeerde kant van de weg en moest capriolen uithalen om haar bidon te grijpen.

Maar dat weerhield haar niet van de fenomenale zege die ze behaalde.