Ga naar de inhoud
Waar is de warmte?

Mist, regen, grauw en grijs, maar op Koningsdag is het droog

Het druilerig lenteweer blijft nog even. Beeld © ANP

Waar blijft de lente? Met die vraag zal menig gesprekje dit weekendje begonnen zijn. Nou, vandaag is er zeker geen sprake van lenteweer en ook de komende dagen is het grijs. Op Koningsdag is het in elk geval droog, maar zonder jas op de vrijmarkt gaan, is niet aan te raden.

Vanochtend komt er in het noordoosten eerst plaatselijk mist voor, in het noordoosten zelfs zo heftig dat het KNMI code geel heeft afgegeven. Maar de mist zal spoedig verdwijnen. Echt lenteweer is ook vandaag nog ver weg. 

Dag begint aardig

Als de mist weg is, begint de zondag nog aardig. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af, alleen in het noordwesten kan er nog een bui voorkomen.

Aan het begin van de middag trekt vanuit het zuidwesten een regengebied het land binnen en bestaat er een kleine kans op een klap onweer, meldt Buienradar. Deze verplaatst zich naar het noordoosten. In het uiterste noordoosten blijft het tot het eind van de middag grotendeels droog. Er kan tussendoor wel een los buitje zijn.

Hier regent het nu:

De temperatuur varieert van 13 graden langs de kust en in Zeeland tot lokaal nog 17 graden in het uiterste oosten van het land.

Vanavond trekt het regengebied geleidelijk naar het noordoosten. In het noorden van het land blijft het de hele avond regenachtig. Daarachter bestaat er nog steeds kans op een bui. In de loop van de nacht neemt de buienkans vanuit het westen opnieuw toe.

Het blijft grijs

Ook morgen is het grijs. In de ochtend trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. In de middag domineert de bewolking met slechts een streepje zon en vallen verspreid ook buien. Met een middagtemperatuur van 9 graden in het noorden tot 11 graden in het zuidoosten is het koud voor de tijd van het jaar.

Zijn er dan echt geen lichtpuntjes? Jawel, op dinsdag en woensdag is er geregeld zon met stapelwolken en is de meeste zon steeds aanwezig langs de kust. Op dinsdag bestaat er nog kans op een voorjaarsbui. Op woensdag blijft het vrijwel overal droog. Het blijft wel koud met in de middag een temperatuur van slechts 10 graden.

Koningsdag droog

Tijdens Koningsnacht is het helder en gaat de temperatuur flink omlaag met in het binnenland lichte vorst (aan de grond). Op Koningsdag blijft het overdag droog met zonnige perioden en vorming van stapelbewolking. Pas in de avond begint het mogelijk in Zeeland te regenen.

De temperatuur komt 's middags uit tussen 10 graden op de Waddeneilanden, 12 graden in het midden van het land en lokaal mogelijk 15 graden in het uiterste zuiden. Na Koningsdag lijkt de temperatuur langzaam omhoog te kruipen.