Ga naar de inhoud
Frisse meivakantie

Vorst in Koningsnacht en deze week lokaal kans op winterse buien

Archieffoto vrijmarkt Koningsdag. Beeld © ANP.

Om de pleister voor iedereen die op pad gaat tijdens Koningsnacht er maar snel vanaf te trekken: het wordt koud. "Aan de grond kan het een paar graden vriezen. Mensen die al vroeg op een vrijmarktkleedje zitten, gaan dat voelen", vertelt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. Spoiler alert: in de verwachtingen voor deze week komt lokaal ook natte sneeuw voorbij.

Eerst even naar vandaag, voor veel mensen de eerste dag van de meivakantie. Hoge temperaturen laten zich op veel plaatsen aanvankelijk nog van de thermometers lezen: "Twintig graden gaan ze lokaal in het noordoosten wel redden."

Kopie

Een regengebied dat vanuit het zuidwesten over het land trekt, brengt daar verandering in. "In Zeeland regende het net voor de middag al en was het 9,6 graden. De verschillen in temperatuur zijn vandaag groot. Rond 18.00 uur regent het op de meeste plekken en is het overal kouder."

Morgen wordt 'een soort kopie van vandaag', zegt Schambergen. "Het begint aardig. Lokaal valt er een bui, maar de zon komt er ook nog bij. Lokaal kan het in het oosten nog altijd wel achttien graden worden. Maar halverwege de middag trekt opnieuw vanuit Zeeland een regengebied over het land."

Sneeuw,
Lees meer:
Sneeuw, regen, storm, zon: waarom doet april wat-ie wil?

Maandag, dinsdag en woensdag worden 'vrij koud' voor de tijd van het jaar. "Het lagedrukgebied is dan verdwenen en de wind klapt om naar het noordwesten." Gemiddeld is het rond deze tijd zo'n zestien graden: "Maar het zou me niet verbazen als we de tien niet halen."

Natte sneeuw

En: "Soms schijnt de zon, maar er vallen ook buien. Lokaal kunnen die een winters karakter hebben. Dan moet je dus denken aan een vlok natte sneeuw."

Net op tijd voor Koningsdag komen we, zoals het er nu uitziet, meer onder invloed van een hogedrukgebied. "Er vallen minder buien. De wind neemt af en de nachten worden kouder."

Koud op de kleedjes

Tijdens de Koningsnacht zakt de temperatuur het meest, is de verwachting nu. "Voor iedereen die 's nachts op een kleedje zit, op pad is of 's ochtends al vroeg vertrekt, wordt het met mogelijk een paar graden vorst aan de grond koud. Ook op neushoogte kan het licht vriezen."

Koningsdag zelf lijkt dan weer iets warmer te worden dan de dagen ervoor, met een graad of twaalf en zeker 's ochtends af en toe zon. "Qua tempratuur ook nog niet echt om over naar huis te schrijven, maar het blijft droog. En misschien wordt het nog wel een graadje warmer, het duurt nog even."