Ga naar de inhoud
Opgepakte verpleegkundige

Nabestaanden coronadoden Assen willen antwoorden: 'Je gaat nu van alles zelf bedenken'

Archieffoto Beeld © ANP

Nabestaanden van mogelijke slachtoffers van de opgepakte verpleegkundige T., die werkzaam was in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, roepen het Openbaar Ministerie op om zo snel mogelijk met antwoorden te komen. De families zeggen geen enkele informatie te hebben gekregen over wat er mogelijk met hun dierbaren is gebeurd. "Je gaat nu van alles zelf bedenken."

Dat zeggen de nabestaanden - die liever anoniem willen blijven - van twee overleden mannen tegen RTL Nieuws. Beide gezinnen werden woensdagmiddag gebeld door familierechercheurs van de politie dat hun echtgenoot en vader mogelijk slachtoffer is geworden van verpleegkundige T. (naam bij deze redactie bekend).

In het ene gezin gaat het om een 72-jarige vader en echtgenoot uit Assen die in april 2020 overleed, in het andere gezin gaat het om een 64-jarige vader en echtgenoot uit Veendam die in maart 2021 overleed. In beide gezinnen is er 'een bom gedropt' en zijn 'helende wonden opengereten'. Gisteren vertelde de zoon van de 72-jarige man al aan RTL Nieuws dat hij en zijn moeder 'in shock' waren na het bericht.

Nabestaande
Lees ook:
Nabestaande over aanhouding verpleegkundige Assen: 'We zijn in shock'

Vandaag doet ook de dochter van de 64-jarige man uit Veendam haar verhaal. "Gelukkig was ik bij mijn moeder toen de telefoon ging", vertelt ze over het moment dat familierechercheurs belden met het bericht dat het dossier van hun echtgenoot en vader tussen de mogelijke slachtoffers van T. zit. "Mijn moeder zei: 'Oh jezus', en ik dacht alleen maar: wat is hier aan de hand?"

'Toegang tot mijn vader'

Het enige wat de familie weet, is dat verpleegkundige T. 'toegang had tot mijn vader toen hij in het Wilhelmina Ziekenhuis lag'. "Wij kregen in die periode allemaal corona, maar mijn vader ging steeds verder achteruit", vertelt ze over zijn ziekenhuisopname. "Hij moest uiteindelijk naar het ziekenhuis waar zijn toestand ups en downs kende. Op een gegeven moment kreeg hij een delier en dwaalde hij 's nachts rond op de covid-afdeling."

Lees door onder het kader.

Wat is er aan de hand?

Het Openbaar Ministerie meldde gisteren dat er een 30-jarige verpleegkundige uit de Drentse gemeente Noordenveld is aangehouden. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij de dood van meerdere patiënten op de corona-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De zaak kwam aan het licht nadat er bij het ziekenhuis enkele weken geleden een melding was binnengekomen, die voor het ziekenhuis 'aanleiding was om onmiddellijk stappen te ondernemen'.

Na onderzoek door de politie werd de man afgelopen maandag aangehouden. Het onderzoek richt zich op de periode van de coronapandemie tussen maart 2020 en mei 2022. Maar wanneer de strafbare gedragingen precies gepleegd zijn, wat de man zou hebben gedaan, en om hoeveel slachtoffers het exact gaat, is niet duidelijk.

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen laat aan RTL Nieuws weten een speciaal telefoonnummer te hebben geopend. Daar hebben gisteren 16 mensen naartoe gebeld. "Een deel van die mensen hadden we zelf al gebeld, maar zij hadden nog een vraag. Anderen waren nieuwe mensen die we te woord hebben gestaan. Vandaag kwam er nog een enkel telefoontje bij", zegt een woordvoerder.

"Na 13 dagen moest hij worden opgenomen op de intensive care", gaat ze verder. "Daar leek zijn toestand stabiel, maar uiteindelijk kregen we te horen dat hij stervende was. Ze konden niets meer voor hem betekenen en de behandeling werd gestaakt."

'Is hij gaan experimenteren?'

De familie hoopt nog steeds dat het verhaal zo is gegaan, en niet anders. "Het dossier van mijn vader zit bij het politieonderzoek, maar we hopen nog steeds dat daaruit blijkt dat er niets is gebeurd. Maar je gaat toch denken: heeft hij geen hulp gekregen toen hij het nodig had? Of juist te veel zorg? Is de verpleegkundige gaan experimenteren met het idee iemand beter te willen maken? Dit is zo'n slechte film."

En juist daarom willen beide gezinnen zo snel mogelijk duidelijkheid. Meer informatie van het Openbaar Ministerie zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

De nabestaanden hebben slachtofferadvocaat Sébas Diekstra in de arm genomen. Hij laat weten vandaag contact te hebben opgenomen met het Openbaar Ministerie met het dringende verzoek zo snel als mogelijk meer duidelijkheid te geven over de onderzoeksbevindingen en de verdenkingen tegen de verpleegkundige.

De redactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de aanhouding van verpleegkundige T.. Heb jij hier meer informatie over? Laat het dan weten via Karlijn.Houterman@rtl.nl.