Ga naar de inhoud
Soms dagen dicht

Reeks bedreigingen tegen scholen: 'Angst blijft lang hangen'

Beeld © ANP

Vijf Nederlandse scholen hebben dit jaar dreigementen ontvangen, waarvan vier scholen de afgelopen maand. Bijna alle scholen sloten één of meer dagen hun deuren. De incidenten hebben een enorme impact op leerlingen én medewerkers.

Op 4 februari ontvangt een middelbare school in Rijswijk een dreigbericht via het interne communicatiesysteem van de school. "Jullie worden allemaal neergeschoten en verbrand." Bij de tekst stonden foto's van dozen met vuurwapens.

Geen cijfers bekend

Vmbo-school Pascal-Zuid in Zaandam ontving twee maanden later ook foto's van vuurwapens. De afzender meldde leerlingen en medewerkers van de school iets aan te willen doen. Basisschool Samenspel in Amsterdam ging op 13 april twee dagen dicht vanwege een dreigement op TikTok.

Of er sprake is van een trend weten we niet. Er zijn geen landelijke cijfers beschikbaar over dit soort dreigementen. Maar het is duidelijk dat de impact van zo'n dreiging enorm is. Het Openbaar Ministerie geeft aan bedreigingen aan scholen dan ook zeer serieus te nemen. "Het is een serieus strafbaar feit met enorme gevolgen. Er wordt nog weleens gedacht dat het grappig is om zoiets via internet te doen, maar dat is het niet."

Basisschool
Lees ook:
Basisschool Amsterdam blijft ook morgen dicht om online bedreiging

Crisisadviseur Lynn Louwe van stichting School & Veiligheid beaamt dat: "Je vertrouwt je kinderen toe aan een school, dus dan moet dat een veilige plek zijn. Als die veilige plek dan bedreigd wordt, heeft dat invloed op de leerlingen, medewerkers en ouders. We weten dat een angstgevoel lang blijft hangen, ook als er geen dreiging meer is."

Verontrustende mail

Dat gevoel herkent Berdine van Geffen. Zij is directeur van Basisschool de Ark in Huizen. Begin deze maand ontving haar school een dreigbericht: "Het was net na schooltijd, toen we een verontrustende mail ontvingen waaruit bleek dat iemand slechte bedoelingen met de school had. Ik ben meteen naar de politie gereden en heb alle collega's naar huis gestuurd."

De politie beoordeelde vervolgens dat er geen sprake was van gevaar. Maar vanwege de onrust die in het team was ontstaan, besloot Van Geffen in samenspraak met de burgemeester de school de volgende dag dicht te houden.

Ongeruste ouders

"We hebben dezelfde avond alle ouders gemaild dat we een dreigmail hadden ontvangen. Maar we vertelden ook dat de politie geen gevaar zag. Binnen enkele minuten had ik acht ongeruste ouders in mijn mail."

Nog
Lees ook:
Nog twee minderjarigen aangehouden voor dreigmail school Zaandam

Volgens crisisadviseur Louwe zorgt vooral de onzekerheid voor onrust: "Is het een kwajongensstreek of komt de dreiging van iemand die écht kwaad in de zin heeft? Communicatie en transparantie zijn daarom heel belangrijk. Benoem de feitelijke informatie en geef perspectief: 'er is geen concrete dreiging volgens de politie, maar we houden de school toch een dag dicht vanwege de ontstane onrust'."

Online bijeenkomst

Van Geffen organiseerde een online bijeenkomst waarin ouders met de schoolleiding en de burgemeester in gesprek gingen. "Dat hielp heel erg." En ook toen de school na het paasweekend weer openging, was er ruimte om te praten. "De koffie stond klaar en ouders konden vragen stellen."

Drie
Lees ook:
Drie scholen Zaandam dicht na dreigmail met foto van vuurwapens

Hoewel de rust weer is teruggekeerd op De Ark, is de angst er nog steeds. "Sinds het incident houden we de hekken om het schoolplein dicht. Het gevoel van onveiligheid moet slijten. Dat heeft tijd nodig." De bedreiger van De Ark is nog niet aangehouden. Het account waarvan de dreigmail kwam bleek gehackt.

Rust teruggekeerd

Als er geen concrete dreiging meer is, is het volgens Louwe het beste om zo snel mogelijk weer terug te gaan tot de orde van de dag. "Je brengt rust terug met regelmaat."