Ga naar de inhoud
50 tot 2200 euro

Duizenden omwonenden Schiphol krijgen compensatie voor lawaai

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Enkele duizenden omwonenden van Schiphol kunnen compensatie krijgen voor de hinder die zij hebben ondervonden doordat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) niet ingreep toen het vliegverkeer bij hun huis te veel lawaai veroorzaakte.

Inwoners van de gemeenten Uithoorn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Amstelveen die van november 2017 tot en met oktober 2019 in de buurt woonden van een zogeheten handhavingspunt waar de geluidsnorm werd overschreden, komen in aanmerking voor een financiële compensatie. Zij krijgen volgende week een brief en hebben dan van 1 mei tot en met 31 juli de tijd om een aanvraag te doen.

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een openbare brief.

Anticiperend handhaven

De ILT gedoogde jarenlang overschrijdingen van de geluidsnormen rond Schiphol. De Inspectie liep daarmee vooruit op nieuwe regels waarvan verwacht werd dat die snel van kracht zouden worden. De toezichthouder waarschuwde eerder al dat dit 'anticiperend handhaven' weleens juridisch kwetsbaar kon zijn.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol stopt binnen twee jaar met alle nachtvluchten en privéjets

Negen omwonenden dienden in 2020 een verzoek in tot compensatie voor verminderd woongenot als gevolg van dit gedoogbeleid. Zij kregen gelijk van een onafhankelijke commissie die zich daar op verzoek van het ministerie over boog. Daarna is uitgezocht hoeveel anderen te maken hadden met vergelijkbare omstandigheden. Het bleek te gaan om zo'n 4600 adressen.

Voor al die adressen is ook al de hoogte van de compensatie berekend, op basis van de mate van overschrijding van de geluidsnorm en van de WOZ-waarde van de woning. De bedragen lopen voor het merendeel van de gedupeerden uiteen van 50 tot 2200 euro.

Omwonenden
Lees ook:
Omwonenden slepen staat voor rechter vanwege overlast door Schiphol voor 200.000 mensen