Ga naar de inhoud
'Wond is opengereten'

Nabestaande over aanhouding verpleegkundige Assen: 'We zijn in shock'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De nabestaanden van een 72-jarige coronapatiënt die drie jaar geleden overleed in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, zijn in shock over de aanhouding van een verpleegkundige. Vandaag werd bekend dat deze 30-jarige man uit de gemeente Noordenveld mogelijk betrokken is bij de dood van hun man en vader. "Dit is bij ons ingeslagen als een bom."

Dat zegt de zoon van de 72-jarige man die in april 2020 overleed tegen RTL Nieuws. Hij blijft liever anoniem. 

Volgens hem zouden agenten gezegd hebben dat zijn vader één van de 24 sterfgevallen is die op dit moment onderzocht worden. Zowel het Openbaar Ministerie als het Wilhelmina Ziekenhuis kunnen dit aantal tegenover RTL Nieuws bevestigen noch ontkennen.

'Per telefoontje aan ons verteld'

Lang zijn de nabestaanden nog niet op de hoogte, want gisteren belden agenten zijn moeder pas op. "Ze vroegen niet of mijn moeder - een 72-jarige weduwe - even wilde gaan zitten, of ze met iemand samen was. Nee, ze vertelden opeens dat er iemand gearresteerd was op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de dood van haar man. Mijn moeder wist niet wat ze hoorde."

Wat is er aan de hand?

Het Openbaar Ministerie meldde vandaag dat er een 30-jarige verpleegkundige uit de Drentse gemeente Noordenveld is aangehouden. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij de dood van meerdere patiënten op de corona-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De zaak kwam aan het licht nadat er bij het ziekenhuis enkele weken geleden een melding was binnengekomen, die voor het ziekenhuis 'aanleiding was om onmiddellijk stappen te ondernemen'.

Na onderzoek door de politie werd de man afgelopen maandag aangehouden. Het onderzoek richt zich op de periode van coronapandemie tussen maart 2020 en mei 2022. Maar wanneer de strafbare gedragingen gepleegd zijn, en wat de man precies zou hebben gedaan, is voor het ziekenhuis 'nog niet volledig helder'.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het in ieder geval om 'meerdere slachtoffers', allemaal coronapatiënten. Hoeveel precies wil het OM dus niet zeggen.

Drie jaar geleden werd de 72-jarige man uit Assen opgenomen in het Wilhelmina Ziekenhuis. "Thuis kreeg hij griepverschijnselen en verloor hij al snel zijn eetlust. Hij bleek als één van de eersten corona te hebben. Hij is opgenomen op de corona-afdeling, maar mocht vanwege zijn parkinson niet naar de intensive care. Waar hij volledig bij kennis en lopend het ziekenhuis inkwam, was hij na twee dagen al niet meer aanspreekbaar en verward. Uiteindelijk is hij na tien dagen overleden."

'Wond is tien keer groter gemaakt'

Het verdriet was heel groot, maar nu - na drie jaar - waren de twee in een fase terechtgekomen waar de wonden begonnen te helen. "Tot het telefoontje van gisteren. De wond is opengereten en tien keer zo groot gemaakt. Je gaat er al die tijd vanuit dat mijn vader vredig is gestorven, maar nu ga je je van alles afvragen: heeft hij iets toegediend gekregen, of is hem juist zorg onthouden? Is hij vermoord? Maar op de meest logische vraag: 'Wat is er in godsnaam gebeurd?', kon de politie geen antwoord geven."

'Schrik
Lees ook:
'Schrik slaat om het hart', verslagenheid na aanhouding verpleegkundige Assen

Ook niet toen de agenten, na herhaaldelijk verzoek, langskwamen gisteravond. "Dat heb ik geëist, dat ze langskwamen. Het is totale waanzin en onacceptabel dat je zo'n bericht aan de telefoon doorgeeft. Ieder normaal denkend mens zou fysiek zijn langsgegaan om zulk heftig nieuws te vertellen. Uiteindelijk zijn familierechercheurs langsgekomen, maar zij konden ons niets vertellen over het onderzoek. Wij weten in ieder geval echt niet wat ons overkomt."

De redactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de aanhouding van de verpleegkundige. Heb jij hier meer informatie over? Laat het dan weten via Karlijn.Houterman@rtl.nl.