Ga naar de inhoud
Openbare veiligheid

Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar

Archieffoto Beeld © ANP

Een wolf die de veiligheid van mensen in gevaar brengt mag op last van de burgemeester direct worden gedood. Die mag dat laten doen op grond van de Gemeentewet. In dat geval gaat de openbare veiligheid van mensen voor. 

Burgemeesters mochten al besluiten tot het doodschieten van een probleemwolf, maar het staat nu ook nog eens expliciet beschreven in de interventierichtlijn van het Interprovinciaal Overleg, die de provincies vandaag hebben gepubliceerd.

Wet natuurbescherming

Daarin staat ook dat de provincie kan besluiten dat een probleemwolf gedood moet worden, maar dat die daarvoor de Wet natuurbescherming nodig heeft. Die wet schrijft voor dat eerst alle andere oplossingen geprobeerd moeten zijn om te voorkomen dat de beschermde wolf moet worden gedood. Ook mag het aanpakken van een probleemwolf geen negatief effect hebben op het voortbestaan van de beschermde soort.

In 2024 verschijnt een nieuw wolvenplan, maar vooruitlopend daarop zijn de richtlijnen uit 2019 over subsidie voor preventieve maatregelen, vergoeding van schade en de richtlijnen voor het aanpakken van een wolf, de zogenoemde escalatieladder, alvast geactualiseerd. In de provincies in het noorden en oosten van het land wordt steeds vaker aangedrongen op strengere maatregelen tegen wolven.

Help,
Lees ook
Help, een wolf! Dit moet je doen als er eentje op je afkomt

Aan alle kanten beschermd

Wolven zijn in Europees verband aan alle kanten beschermd. Opzettelijk verstoren of doden is verboden en strafbaar. Verjagen mag ook niet, maar bijvoorbeeld een schapenhouder mag wel proberen om een wolf met geluiden of visuele middelen uit de buurt te houden. Als de wolf weer weg is, moet hij stoppen en hij mag het dier niet achtervolgen.

Bekijk ook: Een wolf of toch niet? Dit zijn de verschillen

01:52
De wolf en de wolfhond: op het eerste oog lijken ze op elkaar en dat kan voor de nodige paniek zorgen. Toch zijn er grote verschillen. Zo is een wolf schuw, terwijl de wolfhond sociaal is. "Een wolf zal nooit tussen de fietsers gaan staan."

Het is volgens de nieuwe richtlijnen niet erg als een wolf door stedelijk gebied loopt of niet meteen wegrent als hij mensen ziet. Waakzaamheid is geboden als het dier minder dan 30 meter afstand houdt. Waarschijnlijk heeft hij dan geleerd dat er voedsel te halen is bij mensen.

Bang maken

Als een wolf agressief gaat reageren moet in eerste instantie het gebied waar het dier zit worden afgesloten voor publiek. Geprobeerd moet worden om de wolf weer bang te maken voor mensen, maar als dat niet kan of lukt, is afschieten nodig. "Het kan frustrerend zijn om alle stappen te moeten doorlopen, maar dat is voor rechtmatig handelen nodig", aldus de nieuwe richtlijnen. Bij acuut gevaar kan de burgemeester direct ingrijpen.

Wildcamera
Lees ook
Wildcamera legt roedel van negen wolven vast op Veluwe

Het is zorgelijk als een wolf actief aangelijnde honden opzoekt. Zo'n situatie kan makkelijk gevaar voor mensen opleveren. Een wolf moet een hond niet als concurrent of soortgenoot gaan zien. In het uiterste geval moet de provincie de procedure voor afschieten van de wolf in gang zetten.

Debat
Lees ook
Debat over wolven in Nederland dreigt in ruzie te ontaarden