Goed nieuws: we verspillen met z'n allen in Nederland steeds minder van het voedsel dat we kopen. Maar de daling van het aantal kilo's verspild eten lijkt wel te stagneren, ziet het Voedingscentrum.
Vorig jaar werd thuis gemiddeld 33,4 kilo voedsel per persoon weggegooid, meldt het centrum. Tussen 2015 en 2022 zijn we jaarlijks zo'n 10 kilo per persoon minder weg gaan gooien, maar tussen 2019 en vorig jaar ging het om minder dan 1 kilo verschil.
Steeds moeilijker
Vooral brood en deegwaren, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden weggegooid. In vergelijking met 2019 worden brood, deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Het Voedingscentrum denkt dat het steeds moeilijker wordt voor mensen om minder eten weg te gooien. Mogelijk waren de eerste stappen het makkelijkst, maar juist nu er al minder verspild wordt is 'meer complexe gedragsverandering' nodig.
Milieu belast
Het produceren, vervoeren, verpakken en bereiden van voedsel belast het milieu. Als er thuis minder eten verspild wordt, scheelt dat in de uitstoot van broeikasgassen, landgebruik en waterverbruik.
Supermarkten en producenten
Het Voedingscentrum wijst ook op de verantwoordelijkheid van supermarkten en producenten bij het tegengaan van verspilling. Zij kunnen bijvoorbeeld kleinere porties aanbieden, maar ook duidelijker informatie bieden over de manier waarop voedsel bewaard moet worden en hoe je met houdbaarheidsdata om moet gaan.
De overheid wil dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015. "Als er inderdaad sprake is van stagnatie en deze zet door in 2025, dan wordt de kans om het doel van 50 procent reductie in 2030 te halen erg klein", zegt het Voedingscentrum.

Adema: nieuwe maatregelen
En dat is tegen het zere been van landbouwminister Piet Adema. Het kabinet heeft beloofd dat dat doel wel gehaald zou worden. Daarom overweegt hij maatregelen die later dit jaar bekend worden gemaakt. Zo bekijkt hij of de landbouw kan worden verplicht om veel beter in de gaten te houden waar de sector voedsel verspilt.
"Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg", zegt hij. Met het eten dat in de prullenbak belandt, kunnen miljoenen magen worden gevoed. Bovendien scheelt het uitstoot van broeikasgassen als er minder voedsel wordt verspild.

Veevoer
Adema prijst mensen die thuis minder eten weggooien. "Dat is een geweldige prestatie." Bedrijven boeken volgens de bewindsman 'nog te weinig progressie'. Daar moet volgens hem 'echt een tandje bij'.
Een aantal 'veelbelovende initiatieven' laten volgens de minister zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan. Als voorbeeld noemt hij dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer.