Ga naar de inhoud
Wat nu?

Cyberaanval volgens KNVB 'zonder noemenswaardige impact op bedrijfsvoering'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Paul van Riel

De cyberaanval die de KNVB trof, heeft volgens de voetbalbond 'geen noemenswaardige impact' op de bedrijfsvoering. Zo konden de voetbalwedstrijden gewoon doorgaan. De grote vraag is wel: welke opties heeft de KNVB nu? 'Het is logisch om geen losgeld te betalen, want je krijgt nooit volledige garanties.'

Bronnen binnen de KNVB lieten gisteren aan RTL Nieuws weten dat de voetbalbond gehackt is door de ransomware-groep Lockbit. Er zou intern veel paniek zijn omdat de kopieën van paspoorten en contracten van Oranje-spelers zijn gestolen. De hackers dreigen die te publiceren en eisen volgens de bronnen meer dan een miljoen euro losgeld.

'Geen publieke mededelingen'

In een update liet de KNVB gisteravond nog altijd weinig los. Zo wilde de voetbalbond niet zeggen wat voor gegevens bij de inbraak zijn versleuteld. "Zolang verdere onderzoeksresultaten nog niet voldoende duidelijkheid verschaffen doen wij geen publieke mededelingen over het type gegevens dat is buitgemaakt", stelt de voetbalbond.

Cybercriminelen
Lees ook:
Cybercriminelen eisen meer dan miljoen euro van KNVB na ransomware-aanval

Ook wil de KNVB niet zeggen of er losgeld is geëist. "De KNVB doet hierover geen uitspraken of over ander eventueel contact met de cybercriminelen."

'Ook gewoon slachtoffer'

De cyberaanval werd gisteravond door techjournalist Daniël Verlaan besproken bij Beau. Hij zegt dat de KNVB zeker wel wat te verwijten is. Tegelijkertijd is het bedrijf ook gewoon het slachtoffer van cybercriminaliteit", legde Verlaan uit.

Lockbit wist toegang te krijgen tot een computerschijf van de KNVB met daarop honderdduizenden interne en deels vertrouwelijke documenten.

Bekijk het gesprek aan tafel bij Beau hier:

Wat zijn de opties nu voor de KNVB na de grote hack?

03:50

De grote vraag is nu: moet de KNVB een miljoen aan losgeld betalen? "Het is logisch om niet te betalen, want je hebt nooit volledige garantie dat het niet uitkomt", zegt Verlaan daarover. Maar als je betaalt, is de kans ook groot dat de data niet lekken.

'Miljoen is heel veel geld'

"Bij de KNVB is duidelijk dat ze gewoon door kunnen gaan met alles", aldus Verlaan. De voetbalbond kan gewoon wedstrijden plannen en er is dus niet veel impact op de dagelijkse bezigheden.

"Dan is de vraag: wat hebben we ervoor over dat die data de komende tijd niet wordt gelekt? Dan vind ik een miljoen echt heel veel geld", zegt de techjournalist.