Ga naar de inhoud
Alcoholgebruik

Wil je minder drinken? Welnee, zegt 90 procent van Nederlanders

Het aantal zware drinkers is sinds 2014 niet gedaald. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Van alle mensen die wel eens alcohol drinken, zegt 90 procent niet te willen minderen met alcohol. En dat terwijl er in Nederland in het afgelopen jaar door 8 op de 10 mensen werd gedronken. Het aantal zware drinkers is sinds 2014 niet gedaald.

Zo'n 8 procent van de Nederlanders is een zware drinker omdat zij minstens één keer per week meerdere glazen op een dag drinken: voor mannen zijn dat er minimaal zes, voor vrouwen vier. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het alcoholgebruik in Nederland onderzocht, waren er in 2014 net zoveel zware drinkers.

Geen moeite met eigen alcoholgebruik

Het aantal overmatige drinkers nam wel af: van 10 procent in 2014 naar 6 procent vorig jaar. Volgens het CBS is een overmatige drinker een man die wekelijks meer dan 21 glazen drinkt of een vrouw die iedere week meer dan 14 glazen alcohol nuttigt.

Er zijn maar weinig Nederlanders die graag minder zouden willen drinken. 29 procent van de Nederlanders heeft geen moeite met het eigen alcoholgebruik, 61 procent vindt sowieso dat ze al weinig alcohol drinken.

Hertog
Lees ook:
Hertog Jan nu groter in supermarkt dan bierbestseller Heineken

Van de mensen die 1 tot 7 glazen per week drinken, wil 94 procent niet minderen. Van de mensen die 14 glazen of meer per week wegwerken, wil ongeveer een derde wel wat minderen.

Driekwart van de volwassenen die alcohol drinken, doen dit omdat ze het lekker vinden. Of ze drinken omdat het gezellig is.

Te dik

De onderzoekers stelden ook vragen over andere gezondheidsthema's, zoals gewicht. Vorig jaar was 20 procent van de volwassenen bezig met een poging tot afvallen.

De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en dat percentage bleef volgens het CBS afgelopen jaren nagenoeg gelijk.

'Wijn
Lees ook:
'Wijn is dodelijk': na sigaretten straks ook waarschuwingslabels op alcohol?