Ga naar de inhoud
Vormfout

OM eist in hoger beroep 16 jaar en tbs in zaak Bas van Wijk

Links Bas van Wijk, Rechts Samir El Y. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist in het hoger beroep tegen de 23-jarige Samir El Y., eerder veroordeeld voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, een celstraf van zestien jaar en tbs met dwangverpleging. El Y. schoot Van Wijk op 8 augustus 2020 dood op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam, nadat Van Wijk de diefstal van een nep-Rolex had voorkomen.

Volgens het Openbaar Ministerie sprak Van Wijk de schutter aan op zijn gedrag, omdat die geprobeerd zou hebben een horloge te stelen van een vriend van het slachtoffer.

'Om hem te vernederen'

De verdachte bekende eerder de fatale schoten te hebben gelost. Hij was met een grote groep op het strandje toen er 'een soort van spanning' ontstond met de groep jongeren waar Van Wijk bij hoorde. "Toen heb ik een keuze gemaakt om naar het horloge te vragen", verklaarde hij. Dat ging 'niet om geld maar om opwinding, om hem te vernederen'.

Toen hij het horloge niet kreeg, besloot hij zijn vuurwapen te pakken en schoot hij Van Wijk dood.

In mei 2021 werd El Y. door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. Een vormfout van het OM leidde ertoe dat El Y. alleen voor doodslag werd veroordeeld. Maar voor het OM staat vast dat Van Wijk is doodgeschoten om het horloge te kunnen stelen. "De verdachte had zijn zinnen op het horloge gezet", zei de aanklager in hoger beroep.

Nabestaanden
Lees ook:
Nabestaanden doodgeschoten Bas van Wijk: 'Voor ons is hij een held'

Daarnaast wordt de man uit Hoofddorp verdacht van afpersing, wapenhandel en bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot met twee schoten in zijn been en borst, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij volgens het OM een kogel door een lachgasballon.

Verminderd toerekeningsvatbaar

"Een vuurwapen meenemen naar een drukke recreatieplek is onbegrijpelijk", zei de aanklager. "Het intense verdriet om de zinloze dood van Bas is rauw en blijvend. Hij wilde de boel sussen en dat werd hem fataal. En juist dat is niet te verkroppen."

De strafeis van zestien jaar is twee jaar lager dan de officier van justitie in 2021 bij de rechtbank had geëist. De aanklager in hoger beroep zegt meer rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht.

Schutter
Lees ook:
Schutter bekent doodschieten Bas van Wijk: 'Wilde indruk maken'

"Het is nooit mijn bedoeling geweest. Ik begrijp dat jullie me haten", zei de verdachte tegen de nabestaanden. "Toch hoop ik dat jullie me geloven dat het me enorm spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt die ik nooit kan terugdraaien."

'Niet met opzet'

Zijn advocaat betoogde dat er geen direct verband is tussen de doodslag en de diefstal van het horloge. Van Wijk sprak El Y. aan toen die nog geen horloge had weggenomen. El Y. schoot volgens haar 'uit adrenaline'. "Het had niets met het horloge te maken", zei de raadsvrouw.

Volgens haar loste El Y. het tweede en dodelijke schot niet met opzet en onbewust: "Hij wilde Bas van Wijk niet doodschieten."

Voor Bas van Wijk werd een stille tocht gehouden. Beelden daarvan zie je hier:

Stille tocht voor Bas van Wijk: 'Woede komt je oren uit'

01:24
Een kleine groep vrienden en familie liep door de straten, waar vele tientallen mensen op 1,5 meter afstand een haag vormden.