Ga naar de inhoud
Voortijdig op straat

Onrust in wereld van haute cuisine over 'gelekte' Michelinsterren

Sidney Schutte zou volgens de geruchten drie sterren in de wacht slepen met Spectrum, het restaurant van het Waldorf Astoria-hotel in Amsterdam. Beeld © Eigen foto

Voor de tweede keer in twee jaar tijd ligt het best bewaarde geheim van Michelin mogelijk op straat. Op een gelekt screenshot zou te zien zijn welke restaurants maandag beloond worden met een ster. Als de informatie klopt, is Nederland maandag tien nieuwe éénsterrenrestaurants rijker, drie restaurants met twee sterren en voor het eerst sinds 2018 een nieuw driesterrenrestaurant.

Welke
Update:
Welke restaurants bij jou in de buurt hebben een Michelinster?

Nee, bij restaurant Studio in Maastricht hangt de vlag nog niet uit. Natuurlijk hoopt chef Gilbert von Berg dat hij maandag zijn eerste Michelinster in ontvangst mag nemen, maar overtuigd daarvan is hij allerminst. "Toen ik dat screenshot voor het eerst onder ogen kreeg, moest ik wel even gaan zitten. Zou het echt zo zijn? Maar intussen heeft ons het bericht bereikt dat Michelin zegt dat het nep is."

14 sterren erbij?

Hanabi, Choux en Coulisse in Amsterdam zouden hun eerste ster in ontvangst mogen nemen. Net als Codium in Goes, Basiliek in Harderwijk, De Zeeuw in Haarlem, Portfolio in Den Haag, Tres in Rotterdam, Triptyque in Wateringen en dus Studio in Maastricht. 

De Leuf in Ubachsberg, Merlet in Schoorl en Meliefste in Wolphaartsdijk zouden hun tweede ster krijgen. En Spectrum in Amsterdam zelfs zijn derde.

Al deze restaurants worden stuk voor stuk hoog aangeslagen binnen hun segment: dat juist zij worden beloond zal liefhebbers niet verbazen. Maar Michelin ontkent dat de informatie klopt.

Daarbij wijst de samensteller van de belangrijkste culinaire gids op het getal 26 boven het pictogram van bib gourmand, de beloning voor restaurants die 'een geweldige prijs-kwaliteitverhouding aanbieden voor een prijs rond de 45 euro'. Vorige week werd juist bekend dat Nederland dit jaar acht nieuwe restaurants telt met een bib gourmand, niet 26. "Dit is geen lek", zegt woordvoerder Ellen Neukermans dan ook. "Dit is fake news."

"Het is sowieso niet iets dat je op voorhand wil weten", zegt chef Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk. Mogelijk wordt zijn restaurant maandag met een tweede ster beloond. "Het is ofwel jammer omdat de restaurants hun verjaardagscadeau al hebben uitgepakt voorafgaand aan het feestje, ofwel zich verheugen op iets dat niet blijkt te komen. De verrassing bij de officiële bekendmaking maakt de gids juist zo magisch."

Tweede keer in twee jaar tijd

In 2021 lagen de nieuwe Michelinsterren al eens voortijdig op straat. Door een fout waren de nieuwe sterren één dag van tevoren al in de app te zien. Ook toen gingen al snel screenshots rond onder restauranthouders. Michelin noemde het lek 'het gevolg van een technische storing'.

Per
Lees ook:
Per ongeluk bekendgemaakt: deze restaurants krijgen Michelinsterren

Dat de wegen van Michelin ondoorgrondelijk zijn blijkt ook wel uit het geduld dat Meliefste heeft moeten houden voor zijn eerste ster in 2021. Vijf achtereenvolgende jaren was hij de gedoodverfde favoriet voor een Michelinster, maar jaar na jaar ging die aan zijn neus voorbij. Een tweede ster in twee jaar tijd zou dan weer erg snel zijn.

"Ik begrijp de nieuwswaarde wel, maar eerlijk gezegd had ik gehoopt dat het screenshot onder de radar zou blijven. Om teleurstelling te voorkomen probeer ik er rustig onder te blijven."

Nobelprijs voor koks

Ook Von Berg durft nog niet hardop te dromen van een notering bij 'de Oscaruitreiking voor koks'. Hij is nog maar twee jaar voor zichzelf aan het werk. 

Zo'n zelfde soort vergelijking maakt Meliefste, maar dan voor zijn Amsterdamse collega Sidney Schutte van Spectrum. Als de voortekenen kloppen mag Schutte maandag zijn derde Michelinster in ontvangst nemen. "De Nobelprijs voor koks", noemt Meliefste die. "Zoiets gebeurt je maar één keer in je hele leven. Dit is waarschijnlijk niet de manier waarop Schutte die derde ster wilde binnenhalen. Dat is zuur, al moeten we niet overdrijven. Het blijft natuurlijk wel iets heugelijks."

Vijfsterrenhotel Waldorf Astoria, waar Spectrum onder valt, houdt Schutte vooralsnog uit het nieuws. "We zijn op de hoogte van het screenshot", reageert hotelmanager Katharina Schlaipfer. "Verschillende mensen hebben ons geattendeerd op het bestaan ervan. We hopen maandag een feestje te kunnen vieren, maar misschien houden we onze twee sterren ook wel. We willen daar niet op vooruitlopen."

Maandag is in Amsterdam de uitreiking van de nieuwe gids. "Voor het juiste nieuws komen we graag dan bij jullie terug", zegt Michelin. "Maar zoals reeds bekend kan ik je vertellen dat dit geen officiële communicatie is." Of er namen voorkomen op de lijst die niet kloppen, of juist namen ontbreken, wil Neukermans niet zeggen. Op verdere vragen reageert ze niet.

Vieren of verwerken

Ook al neemt de spanning toe, Von Berg zegt nog te kunnen slapen. Nog maar een paar dagen. "En dan wordt het vieren of verwerken", zegt hij.

En oh ja, klopt het cliché eigenlijk dat restaurants duurder worden zodra ze zijn beloond in de gids der gidsen? "Dat is niet mijn intentie", lacht Von Berg. "Omdat we werken met een vastgesteld menu kunnen we dat relatief goedkoop aanbieden. Dat blijven we zo doen."