Ga naar de inhoud
Boer bespuugde inspecteur

Kreupele runderen meegenomen en vijf afgemaakt bij Utrechtse boer

Beeld © NVWA

Bij een boer in de provincie Utrecht zijn 128 verwaarloosde runderen door de inspectie meegenomen en een dierenarts heeft vijf verzwakte runderen op de boerderij afgemaakt.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De veehouder is aangehouden. Hij bedreigde en bespuugde een inspecteur.

Hygiëne was niet in orde

Volgens de NVWA troffen inspecteurs maandag op de boerderij veel kreupele dieren aan, die direct medische zorg nodig hadden. Ook stonden er dieren in een dikke laag mest en de hygiëne was niet in orde.

'Schattige'
Lees ook:
'Schattige' kat met vouwoortjes eigenlijk heel zielig, NVWA waarschuwt fokkers

Bij de boerderij waren in het verleden al misstanden geconstateerd en het bedrijf is toen onder verscherpt toezicht geplaatst. Afgelopen maart gingen inspecteurs weer langs, na meldingen over verwaarlozing bij het bedrijf. De boer is toen gevraagd de juiste zorg te verlenen aan zijn dieren, maar dat heeft hij volgens de NVWA vervolgens niet gedaan.

Op kosten van de boer opgevangen

De meegenomen runderen worden op kosten van de boer opgevangen op een anonieme locatie. De boer kan de dieren terugkrijgen als hij onder andere kan aantonen dat hij goed voor de dieren kan zorgen en als alle misstanden zijn aangepakt.

Op de boerderij mogen van de NVWA nog wel elf kalveren en rond de dertig schapen blijven. De inspectie controleert periodiek of de veehouder deze dieren goed verzorgt.