Ga naar de inhoud
Geen vangrail

Fataal ongeluk Sanne en Hebe blijft raadsel voor moeder Fiona: 'Hoe kan niemand dit hebben gezien?'

Fiona Sorg, met op de achtergrond een foto van haar omgekomen dochter Sanne. Beeld © RTL

Fiona Sorg voelde meteen dat er iets mis moest zijn toen ze vorig jaar oktober werd gebeld door een vriend van haar 26-jarige dochter Sanne. Pas twee dagen later zou blijken dat die was verongelukt, samen met Hebe, het 10-jarige meisje met een beperking voor wie ze zorgde. Sindsdien houdt één vraag Fiona uit haar slaap: hoe kan het dat niemand dit ongeluk heeft zien gebeuren?

Sannes zwarte Kia Picanto werd teruggevonden in het water naast het knooppunt Empel, vlak bij Den Bosch. Het is één van de drukste knooppunten in Nederland en om vier uur 's middags, het tijdstip waarop het ongeluk zich ongeveer moet hebben voltrokken, rijden auto's af en aan. Maar tot op heden heeft zich nog geen getuige gemeld.

'Schat van een meid'

"Het is gewoon bizar", zei Fiona in het tv-programma Beau, waar ze voor het eerst sprak over de dagen na het ongeluk. "Wij weten dus echt niet wat daar is gebeurd. Er zijn geen getuigenverklaringen. Als je niet weet wat er met je kind is gebeurd, blijft dat maar de hele tijd rondsuizen, een fantasiefilmpje in je hoofd."

Kijk hier een deel van het gesprek met Fiona terug:

Moeder verongelukte Sanne heeft een duidelijke missie

04:26
Fiona Sorg wil dat Rijkswaterstaat zo snel mogelijk een vangrail plaatst op de plek waar haar dochter Sanne verongelukte.

Sanne was een 'schat van een meid', zei Fiona bij Beau. "Ik moet meteen glimlachen als ik aan haar denk. Ze stond altijd klaar voor haar zorgkindjes, niets was haar te gek, ze werkte zestig, zeventig uur in de week. Ze werkte met kindjes die amper konden communiceren, maar als die bij Sanne in de buurt waren, straalden ze van oor tot oor."

Liefde als motor

Ze omschrijft haar dochter als een 'superlieve, meegaande doorzetter'. "Ze kwam af en toe bij ons opladen, want werken met kinderen met een beperking is een enorme klus. Maar ze deed het met zoveel liefde. Dat was haar motor."

Na het telefoontje op maandag 17 oktober veranderde Fiona's leven in een nachtmerrie. Haar dochter werd vermist, samen met Hebe, die ze had afgehaald. "We zijn meteen naar het politiebureau gereden. Daar zijn we de hele nacht geweest." 

Tragisch
Lees ook:
Tragisch eind aan zoektocht Sanne en Hebe: hier werden ze gevonden

Pas na ruim twee dagen, op woensdagavond 19 oktober, zou de verongelukte auto worden gevonden. Fiona was op dat moment het zoekteam een hart onder de riem aan het steken. "Een goede vriend van Sanne belde: kom maar, we hebben haar gevonden. Een seconde later hoor je: maar ze zijn allebei overleden. En dan wordt alles zwart."

Met advocaat Annemiek van Spanje kregen de ouders inzage in het politiedossier. Volgens Van Spanje kwam daar veel informatie uit naar voren. "Maar die ene belangrijke vraag – hoe is die auto van de weg geraakt om vier uur 's middags en hoe kan het dat niemand dat gezien heeft? – is niet beantwoord."

Persoonlijke missie

Ten tijde van het ongeluk stond langs de kant van de weg een rietkraag die het zicht op het water benam. Daardoor kon de auto waarin Sanne en Hebe zaten, zo lang onopgemerkt blijven. "Dat riet is nu gekapt", zei Fiona bij Beau. "En dan vraag je je meteen af: waarom staat daar geen vangrail?"

Ze kwamen erachter dat op dezelfde plek de afgelopen jaren zeker vijf ongelukken gebeurden waarbij auto's uit de bocht vlogen. Fiona Sorg wil nu dat Rijkswaterstaat op die plek zo snel mogelijk een vangrail plaatst. Ze ziet het als haar persoonlijke missie. "Ik moet er niet aan denken dat daar nog een keer iemand verongelukt. Dan kan ik niet met mezelf leven. We willen dat dat niet nog eens gebeurt."

Politie
Lees ook:
Politie over ongeval Sanne en Hebe: 'Plek waar al vaker ongelukken zijn gebeurd'

Rijkswaterstaat heeft intussen aangegeven dat een vangrail wordt geplaatst zodra het weggedeelte in aanmerking komt voor grootschalig onderhoud. Het is niet bekend wanneer dat is. 

Onbegrijpelijk, vindt Fiona. Als het aan haar ligt, wordt die vangrail morgen aangelegd. "Of komen ze pas in actie als het hun eigen familielid betreft?"

 

Het hele gesprek met Fiona Sorg kun je hier terugkijken.