Ga naar de inhoud
Rol voor BN'ers

Campagne tegen prestatiedruk jongeren: 'Constante focus op ideale plaatje'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Jongerenorganisatie Young Impact en psycholoog Thijs Launspach lanceren vandaag de campagne 'Goed Genoeg'. Die is bedoeld om de prestatiedruk onder jongeren tegen te gaan. Aan de campagne doen ook Bekende Nederlanders mee.

Ze gaan in gesprek met leerlingen over het thema, want 'onze  sociale omgeving is alleen maar gericht op meer, beter en mooier'.

De campagne wordt afgetrapt bij ROC Mondriaan in Den Haag. De leerlingen krijgen lessen over prestatiedruk en hoe ze die bespreekbaar kunnen maken in de klas. Ook worden ze geïnspireerd positief over zichzelf te denken. "We willen de nadruk op positiviteit leggen. Dat doen we door de leerlingen elkaar een compliment te laten geven over wie ze zijn en dat het goed genoeg is," zegt Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact.

Moeilijk bespreekbaar

"Wij komen het hele jaar op veel scholen en signaleren dat prestatiedruk veel invloed heeft op de mentale gezondheid van jongeren", zegt Kakebeeke. Ondanks de grote impact van prestatiedruk op het welzijn van jongeren, blijft het een moeilijk bespreekbaar thema in de klas. Dit wil Young Impact via de campagne veranderen. "Als leerlingen prestatiedruk in de klas of met leeftijdsgenoten kunnen bespreken, dan merken ze dat het niet alleen bij hen speelt. Dat helpt met het verminderen van de druk die ze ervaren," aldus Kakebeeke.

Bekende Nederlanders

Psycholoog en schrijver Thijs Launspach, rapper Pjotr, YouTuber Qucee en KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum doen mee aan de campagne. Ze gaan in gesprek met de leerlingen over het thema. Ook komen ervaringsdeskundigen aan het woord om de leerlingen te stimuleren over hun eigen ervaringen te praten.

In de video hieronder vertelt Floor hoe ze een burn-out kreeg door de stress tijdens haar studie:

Floor kreeg op haar 21ste een burn-out: 'Ik kon gewoon niet meer'

03:07
Floor kreeg tijdens haar hbo-studie rechten een burn-out. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat heel veel twintigers en dertigers last hebben van burn-outklachten. Dat is volgens Floor niet zo gek: 'Je moet zo jong al zo veel beslissen voor jouw toekomst.'

Ideale plaatje

Het aantal jongeren dat prestatiedruk door school ervaart is de afgelopen twintig jaar verdriedubbeld. Eén op de drie jongeren in Nederland heeft met prestatiedruk te maken. Volgens Launspach legt hun directe omgeving de lat te hoog. "Jongeren staan momenteel onder grote druk door school, hun ouders, verwachtingen onderling en door wat ze op hun sociale media te zien krijgen over hoe het leven eruit moet zien", zegt hij.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren ervaren steeds meer schoolstress, ouders vaak de oorzaak

Volgens Kakebeeke is de hele maatschappij tegenwoordig gefocust op het ideale plaatje. "Onze sociale omgeving is alleen maar gericht op meer, beter en mooier. Jongeren worden daardoor alleen maar gevoed door perfecte plaatjes waaraan ze soms onmogelijk kunnen voldoen."