Ga naar de inhoud
4 meter hoog

Who's that Girl? Vermeers Meisje met de parel 100 keer uitvergroot in 3D

Poster van Meisje met de parel bij het Mauritshuis Beeld © ANP / John van der Tol

Het Mauritshuis in Den Haag laat het doek Meisje met de parel van Johannes Vermeer honderd keer uitvergroten in 3D-print. 

Het 4 meter hoge gevaarte van kunststof komt in juni in de foyer van het museum te staan. Bezoekers mogen er gewoon met hun vingers aankomen.

Digitale visualisatie

Het geprinte meisje gaat deel uitmaken van een presentatie over het schilderij van Vermeer, die momenteel weer volop in de belangstelling staat door de uitverkochte tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het Meisje met de parel hing daar ook even, maar is nu weer thuis in Den Haag.

De presentatie toont resultaten van onderzoeken naar Vermeers wereldberoemde meesterwerk. "In een digitale visualisatie ontdekt de bezoeker niet alleen hoe het Meisje er uitzag in 1665, maar ook welke wijzigingen het werk in de ruim 350 jaar daarna heeft ondergaan, onder meer het ontstaan van craquelé (kleine barstjes in de verf of schildersdoek). Ook geeft de presentatie meer inzicht in Vermeers schildertechniek. De bezoeker komt alles te weten over de pigmenten en materialen van de kunstenaar", meldt het museum.

Huis
Lees ook
Huis Vermeer blijkt op andere plek dan gedacht: 'Veel dingen uit die tijd onzeker'

Twee verfstroken

Ook komt er een vitrinekast met de tien pigmenten die hij gebruikte en een wereldkaart waarop is aangeduid waar deze stoffen vandaan kwamen, zoals cochenille gemaakt van insecten die te vinden zijn op Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse cactussen en ultramarijn dat werd vervaardigd uit kostbare steen uit Afghanistan.

Tevens worden speciale delen van het schilderij los van de 3D-print nog eens extra uitvergroot in kunststof, waardoor details te zien en ook weer te betasten zijn.

"Zo is de pareloorbel gemaakt met maar twee verfstroken. Je ziet als bezoeker de transparante blauwe lagen in haar hoofddoek, de glinstering in haar oog en het vocht op haar lippen. Bezoekers kunnen deze details ook aanraken en het reliëf van het verfoppervlak voelen."

Who’s that Girl? is van 8 juni tot en met 7 januari te bezoeken.

Bekijk ook - Uniek: bijna alle schilderijen van Johannes Vermeer in museum

01:56
Een bijzonder moment: bijna alle kunstwerken van schilder Johannes Vermeer bevinden zich op één plek. Zo'n 150 buitenlandse journalisten zijn afgereisd naar Amsterdam voor de expositie in het Rijksmuseum.