Ga naar de inhoud
Eerder veroordeeld

Acht jaar celstraf geëist voor nieuwe verkrachting tijdens proefverlof

De rechtbank in Alkmaar. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

"Als je niet meewerkt, dan doe ik je meer pijn." Dat zou Ingmar S. tegen zijn slachtoffer hebben gezegd toen hij haar verkrachtte. Het Openbaar Ministerie eist vandaag acht jaar cel tegen hem. S. was in 2017 al veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en sinds vorig jaar voorwaardelijk vrij, toen hij opnieuw een slachtoffer zou hebben gemaakt.

Het slachtoffer zou op 29 juli 2022 in haar woning door S. zijn verkracht. Ze kenden elkaar en volgens het OM vertrouwde de vrouw S. volledig. Het slachtoffer heeft verklaard te zijn bedreigd, mishandeld en misbruikt, terwijl ze (in eerste instantie met instemming) was vastgebonden.

S. hield vandaag in de rechtbank vol dat hij onschuldig is en niets tegen de wil van de vrouw heeft gedaan.

Undercovertraject

Na de melding van het slachtoffer startte de officier van justitie een onderzoek naar de verdachte. Het was toen al bekend dat hij eerder was veroordeeld voor verkrachting en voorwaardelijk vrij was.

7
Lees ook:
7 jaar cel voor Ingmar S. die willekeurige vrouw ontvoerde en twee keer verkrachtte

Bij het onderzoek werden opsporingsmiddelen ingezet en een undercovertraject opgestart. Uit WhatsAppgesprekken tussen het slachtoffer en S. bleek dat hij haar na de verkrachting opnieuw onder druk probeerde te zetten, door te dreigen met mogelijke beelden van de vrouw.

Op 6 augustus, een week na de verkrachting, werd S. aangehouden op de A1, toen hij mogelijk op weg was naar het slachtoffer.

Voormalige vriendinnen

Uit het politieonderzoek bleek ook dat S. tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling meerdere voormalige vriendinnen had opgezocht. Drie dagen na de verkrachting zou hij een van hen hebben geprobeerd vast te binden, maar zij wist te ontkomen.

De verklaringen van zijn voormalige vriendinnen en letselfoto's van het slachtoffer steunen volgens het OM de verklaring van de verkrachte vrouw.

Acht jaar cel

Het OM heeft acht jaar cel geëist tegen de verdachte. Dat de verkrachting bij het slachtoffer thuis en binnen de relationele sfeer plaatsvond, weegt daarbij zwaar.

Ook de omstandigheden waaronder het slachtoffer is verkracht worden in acht genomen. S. sloeg haar, kneep haar keel dicht en drong haar lichaam binnen. "Hij heeft daarmee een zware inbreuk gemaakt op de lichamelijke en seksuele integriteit van het slachtoffer", zegt het OM.

Sonja
Lees ook:
Sonja ging na 19 jaar in gesprek met haar verkrachter: 'Ik heb hem een knuffel gegeven'

Het feit dat S. eerder voor verkrachting is veroordeeld en tóch weer een ernstig strafbaar feit beging, noemt de officier van justitie 'uitermate zorgwekkend'.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update