Ga naar de inhoud
Op 6 mei

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij kroning Charles

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen aanwezig zijn bij de kroning van Charles. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekendgemaakt. De kroning vindt op 6 mei plaats in Westminster Abbey in Londen.

Normaal gesproken brengt een nieuw staatshoofd eigenlijk eerst een bezoek aan een langer zittend staatshoofd en zou Charles dus eerst naar Nederland komen, maar voor een kroning kan een uitzondering worden gemaakt. De avond voor de kroning zullen prinses Beatrix en prinses Amalia aanwezig zijn bij de receptie op Buckingham Palace. 

De kroning zelf bevat veel religieuze aspecten en tradities. Koning Charles en koningin-gemalin Camilla - die ook gekroond wordt en vanaf dan de titel koningin draagt - komen die dag in een stoet, de zogenoemde The King’s Procession, aan vanaf Buckingham Palace.

Meghan niet aanwezig

Na afloop van de dienst gaat het koningspaar daar ook naartoe terug, samen met de rest van de koninklijke familie. Aan het einde van de dag groet de koninklijke familie het publiek vanaf het balkon van Buckingham Palace.

Eerder werd al duidelijk dat prins Harry bij de kroning aanwezig zal zijn, maar Meghan niet. De hertogin van Sussex blijft thuis in de Verenigde Staten bij hun twee kinderen Archie en Lilibet omdat Archie op 6 mei ook zijn vierde verjaardag viert.

Hoe
Lees ook:
Hoe een stukje boter wellicht de kroning van Charles moet redden

Ook de volgende dag, op 7 mei, is het nog groot feest in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er een speciaal concert bij Windsor Castle dat wordt geproduceerd en live uitgezonden door de BBC. Het is nog niet bekend wie er optreden, maar volgens Buckingham Palace gaat het om een combinatie van 'internationale muziekiconen en hedendaagse artiesten'. Ook speelt een orkest 'van wereldklasse', dat wordt vergezeld door 'een paar van de grootste entertainers en dansers'.

Via een loting kunnen enkele duizenden Britten twee gratis kaartjes voor het concert bemachtigen. Ook The Coronation Choir staat op het podium: zangers uit onder meer vluchtelingen-, lhbti-, en gebarentolkkoren.

Lunch tegen eenzaamheid

Daarnaast wordt iedereen opgeroepen om op 7 mei een zogenoemde Coronation Big Lunch te organiseren. Het initiatief moet eenzaamheid tegengaan en vriendschappen doen opbloeien. Een dag later worden mensen opgeroepen zich in te zetten voor hun medemens tijdens The Big Help Out; liefdadigheidsinstellingen houden activiteiten waarbij Britten kunnen helpen en iets kunnen doen voor de gemeenschap.