
Er zijn vorig jaar minder tekenbeten gemeld dan voorgaande jaren. In alle provincies lag het aantal gemelde beten onder het gemiddelde van afgelopen jaren. Een uitzondering daarop vormt de provincie Flevoland.
Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van cijfers van de Tekenradar.
Meeste meldingen uit Gelderland
Vorig jaar lag het aantal meldingen van tekenbeten 33 procent lager dan in 2021. De meeste meldingen kwamen uit Gelderland, net als 2021. Uit deze provincie kwamen 887 meldingen.
Noord Brabant en Noord-Holland nemen met 554 meldingen en 490 meldingen de tweede en derde plek in.
In Drenthe grootste risico
In Drenthe lopen mensen naar verhouding het grootste risico om gebeten te worden door een teek, met 75 meldingen op 100.000 inwoners, gevolgd door Gelderland en Flevoland.

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) zijn onlangs begonnen met een vaste groep melders om meer inzicht te krijgen in de 1,5 miljoen tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn. Deze vaste groep geeft elke week door of en hoeveel tekenbeten zij hebben gehad.
Meer deelnemers
Hoofdonderzoekers Kees van den Wijngaard (RIVM) en Arnold van Vliet (WUR) zoeken nog meer deelnemers: "Met deze meldingen kunnen we veel beter bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt. Met meer deelnemers kunnen we echt goede uitspraken doen over een toename of afname."
In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Boswachter Tim kreeg deze ziekte twee keer: "Ik wist ook niet dat dat kon."
Boswachter Tim kreeg twee keer lyme: 'Wist ook niet dat het kon'
Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.
Controleren is belangrijk
Controleer je lichaam en je kleding op tekenbeten als je in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:
- Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
- Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.
Bron: RIVM