Ga naar de inhoud
Ook in auto

Iran spoort vanaf vandaag vrouwen zonder hoofddoek op met speciale camera's

Vrouwen op straat in Tehran in Iran. Beeld © Anadolu Agency

Vrouwen die hun hoofddoek niet dragen, worden vanaf vandaag door de Iraanse politie geïdentificeerd met speciale camera's. Overtreders worden eerst met een sms gewaarschuwd. Daarna worden maatregelen genomen.

De camera's zouden ervoor moeten zorgen dat minder vrouwen de strenge kledingvoorschriften schenden, zegt staatspersbureau ISNA.

Sinds de dood van de Iraanse Mahsa Amini, die overleed in de cel nadat ze was gearresteerd voor het niet naleven van de kledingvoorschriften, gaan steeds meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek over straat.

Ook in auto

De camera's houden de vrouwen niet alleen op publieke plekken in de gaten, maar ook in auto's en 'andere plekken waar de hijab soms afgedaan wordt'. De politie kan ook auto's in beslag nemen als daarmee meermaals de regels worden geschonden. Volgens de politie maakt de technologie geen fouten.

Iran
Lees ook:
Iran executeerde 582 mensen, critici spreken van 'executiemachine'

De regering waarschuwt ook dat winkels en kantoren gesloten kunnen worden als mensen zich daar niet aan de voorschriften houden. Zo kreeg een winkeleigenaar twee weken geleden een waarschuwing nadat twee vrouwen zijn winkel zonder hoofddoek hadden betreden.

Op videobeelden is te zien dat een man in de winkel yoghurt over de vrouwen gooide, omdat ze geen hoofddoek droegen. De video ging viraal op sociale media.

Massale protesten

De 22-jarige Mahsa Amini overleed nadat ze in september was gearresteerd omdat haar hoofddoek haar haren niet voldoende bedekte. Sindsdien wordt in Iran geprotesteerd tegen de wet die vrouwen oplegt dat ze een hoofddoek moeten dragen.

Honderden demonstranten zijn daarbij omgekomen, duizenden zijn opgepakt en zeker vier demonstranten zijn geëxecuteerd.

Bekijk ook: Dit is waarom het zo moeilijk is om het Iraanse regime omver te werpen

08:13
In deze video leggen we uit hoe het Iraanse regime in de haarvaten van de samenleving zit. En waarom het zo moeilijk is om dat regime omver te werpen.