Ga naar de inhoud
150 agenten controleren schepen

Aanhoudingen bij grootschalige politieoperatie Vlissingen om ondermaatse vis

Politie in de haven van Vlissingen. Beeld © Provicom

Bij een grote politieactie bij de visafslag in Vlissingen zijn vannacht drie vishandelaren aangehouden. Zij worden ervan verdacht te hebben gehandeld in illegaal gevangen vooral ondermaatse vis, meldt een woordvoerder van de politie. Ook zijn vijf kotters onderzocht.

Eerder onderzoek heeft volgens de woordvoerder uitgewezen dat de drie vishandelaren de illegaal gevangen vis aan land brachten en verhandelden aan bijvoorbeeld restaurants. Deze vis ging niet via de visafslag, wat zorgt voor oneerlijke concurrentie omdat er bepaalde kosten niet over hoeven te worden betaald.

Slecht voor milieu

Voor de vishandelaren die zich schuldig maakten aan de illegale handel, is er volgens de woordvoerder 'behoorlijk wat' geld in omgegaan.

"Maar belangrijker nog, ondermaatse vis mag niet voor niets niet gevangen worden. Die moet zorgen voor nageslacht", aldus de woordvoerder. Dat de vis, mogelijk bewust, toch gevangen en verhandeld wordt, is slecht voor het milieu, geeft de zegsman aan. "Sommige vissen zijn pas vanaf vier jaar rijp om zich voort te planten. Als zij voortijdig bewust uit zee worden gevist, is dat een kwalijke zaak."

Het kan dat een visser ondermaatse vis vangt, geeft de zegsman verder aan. "Maar afgesproken is dat die dan mee wordt genomen naar de visafslag, zodat wordt gezien hoeveel ondermaatse vis is gevangen."

Of aan boord van de onderzochte kotters ook illegaal gevangen vis aanwezig was, wordt vermoedelijk later vandaag bekendgemaakt. Aan de actie deden 150 tot 200 politiemensen mee. De bemanning van de onderzochte kotters zou in principe niet worden aangehouden, zegt de woordvoerder, tenzij illegale zaken zouden worden aangetroffen.

Prijs
Lees ook:
Prijs van verse vis dit jaar naar recordhoogte