Ga naar de inhoud
'Draag dunne kleding'

Tijdslots en dresscode voor reiziger: zo denkt Schiphol wachtrijen te verkorten

Vorig jaar kon Schiphol de drukte van de meivakantie niet aan door personeelstekorten. Beeld © ANP

Iedereen die vorig jaar in de meivakantie vanaf Schiphol vloog, kan zich de chaos nog goed herinneren. In een poging om ellenlange wachtrijen en vertraagde bagage dit keer te voorkomen, heeft de luchthaven tijdslots voor de beveiligingscontrole bedacht. Ook geeft Schiphol kledingadvies aan reizigers.

Reizigers die de afgelopen weken vlogen vanaf Schiphol konden er al even aan proeven: het vooraf boeken van een tijdslot voor de beveiligingscontrole bij vertrek. Zo'n tijdslot kan je vanaf drie dagen van tevoren online reserveren. Je ontvangt een QR-code, die je laat scannen door een Schiphol-medewerker bij een speciale rij bij de security, wat rijvorming moet voorkomen.

Belangrijk om te weten is wel dat dit alleen kan voor vluchten naar de 27 Europese landen in het Schengengebied. Ook gaat het enkel om de controle van je handbagage, dus als je al (online) bent ingecheckt voor je vlucht en mogelijk ruimbagage hebt afgeleverd. Een extra tip voor reisgezelschappen: zorg ervoor dat iedereen zelf een tijdslot reserveert. Voor gezinnen kan je wel één tijdslot boeken.

'Veiligheidsmarge':
Lees terug:
'Veiligheidsmarge': tot meivakantie toch weer beperkt aantal reizigers Schiphol

'Onacceptabele rijen voorkomen'

"Het is één van de maatregelen die we nemen om de onacceptabele rijen van vorig jaar te voorkomen", zegt Schiphol-woordvoerder Dennis Muller tegen RTL Z. "Elk uur zijn er ruim voldoende tijdslots beschikbaar. Je wordt dan op Schiphol geleid naar een soort fastline waarna je de beveiligingscontrole in gaat."

Om die controle te versnellen, geeft de luchthaven inmiddels ook kledingtips. Schiphol adviseert reizigers om dunne kleding en lage schoenen te dragen als je 'soepel door de securitycontrole' wilt gaan. "Denk bijvoorbeeld aan een joggingbroek, comfortabel in een legging met bijpassende top of een dunne spijkerbroek met een leuk shirt", luidt het advies.

Dit moet voorkomen dat je blazers of truien met capuchons moet uittrekken als je al in de rij staat. Terwijl je ook geen hoge schoenen en laarzen (boven de enkel) mag dragen tijdens de securitycontrole – in tegenstelling tot sneakers of instappers. Wat tegenwoordig weer niet geldt voor horloges en sieraden: die mag je om houden. Net als je riem, tenzij deze een grote, dichte gesp heeft. En denk aan de laatste regels voor die vermaledijde vloeistoffen.

Bekijk terug: Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol

01:08
De wilde staking van grondmedewerkers leidde vorig jaar tot ergernis en enorme drukte.

Of de maatregelen nut hebben, zal moeten blijken. Schiphol heeft vanwege de onderbezetting van bagagepersoneel het aantal reizigers alvast beperkt. Op drukke ochtenden in de meivakantie mogen 5 procent minder passagiers vertrekken – tot afgrijzen van de luchtvaartmaatschappijen. Vanaf 22 april vliegen er dagelijks zo'n 66.000 reizigers vanaf de luchthaven, op de piekdagen aan het begin van de meivakantie (29 april t/m 7 mei) ligt dat aantal 'ruim boven de 70.000'.

Veel nieuwe beveiligers

Schiphol zegt er vertrouwen in te hebben dat het dit jaar wel voldoende personeel in dienst heeft om de chaos van vorig jaar te voorkomen. Vanaf dit jaar stijgen de lonen voor beveiligers stapsgewijs met ten minste 21 procent. Samen met beveiligingsbedrijven claimt de luchthaven dat er 850 nieuwe beveiligers zijn gevonden, al is onduidelijk wanneer zij hun opleiding hebben afgerond en zijn ingewerkt.

"Daar hebben we voldoende personeel", verzekert Schiphol-woordvoerder Muller. "Maar ook bij de afhandeling komen we personeel tekort. Die mensen zijn in dienst bij de luchtvaartmaatschappijen, daar wordt ook heel hard aan gewerkt. Maar een rij staat er altijd wel op de luchthaven op piekmomenten, dat was ook voor Covid zo. Dus het is vooral heel belangrijk om op de juiste tijd op de luchthaven te zijn."

Overheid
Lees verder:
Overheid in beroep tegen uitspraak aantal vluchten Schiphol