Ga naar de inhoud
Hormoonhuishouding

Meer risico op complicaties bij zwangerschap kort na stoppen met pil

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte komt vaker voor bij vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden. Dat blijkt uit onderzoek van Radboudumc naar ruim 7000 zwangerschappen.

Dat kan te maken hebben met de hormoonhuishouding in het lichaam van de vrouw. Als je stopt met de pil, die hormonen bevat die voorkomen dat je zwanger raakt, duurt het even voor de hormoonhuishouding van je lichaam weer normaal is.

Risico's

Van de ruim 7000 zwangerschappen binnen het onderzoek, was bij vijftien procent sprake van pilgebruik in de drie maanden vóór de zwangerschap. Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte kwam bij die vrouwen ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet in die periode hadden gebruikt.

Of er een causaal verband is tussen pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap en zwangerschapscomplicaties, is niet duidelijk. Om dat te onderzoeken zouden de onderzoekers vrouwen moeten verplichten in de drie maanden na het pilgebruik zwanger te worden. Dat is niet alleen ethisch erg lastig, legt hoofdonderzoeker Marleen van Gelder uit, maar is ook praktisch moeilijk haalbaar. "Je weet niet zeker of een vrouw dan ook daadwerkelijk zwanger wordt in die periode." 

De complicaties hebben ook te maken met welke variant pil wordt geslikt. Er zijn namelijk vier generaties van de pil. Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder zegt daarover: "De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron." Dat is een vrouwelijk geslachtshormoon dat onder meer gebruikt wordt bij IVF-behandelingen.

Seks,
Lees ook:
Seks, depressie en hormonen: 7 vragen en antwoorden over anticonceptie

"Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil", vervolgt Van Gelder. De invloed van de hoeveelheden moet volgens haar nog wel verder worden onderzocht.

Uit het onderzoek van Radboudumc blijkt dat bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generatie zwangerschapsvergiftiging vaker voorkwam. Bij de derde generatie was meer sprake van vroeggeboortes. Over de vierde generatie kan nog weinig worden gezegd, omdat deze 'te weinig werd gebruikt voor betrouwbare conclusies'.

Persoonlijke beslissing

De onderzoekers van Radboudumc benadrukken dat de complicaties bij de zwangerschappen relatief zeldzaam waren, zowel bij de vrouwen die kort na het stoppen met de pil zwanger werden als bij de vrouwen die de pil niet slikten.

Bij vrouwen die kort na het stoppen met de pil zwanger werden, kreeg drie procent te maken met zwangerschapsvergiftiging en zes procent met vroeggeboorte.

Mannenpil
Lees ook:
Mannenpil die sperma tijdelijk verdooft: bij muizen werkt het

"Je kan een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen", zegt gynaecoloog Marc Spaanderman. Daar voegt hij aan toe dat op basis van het onderzoek nog niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de pil de complicaties veroorzaakt.

Hij benadrukt dat het uiteindelijk een persoonlijke beslissing is. "Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener."

Bekijk ook: Waarom anticonceptie voor mannen al jaren op zich laat wachten

02:59
Voor vrouwen bestaan er veel verschillende betrouwbare anticonceptiemiddelen, terwijl mannen alleen tussen een condoom of sterilisatie kunnen kiezen. Waarom zijn er niet meer opties en wanneer kunnen we die wel verwachten?