Ga naar de inhoud
Uitstoot giftige stoffen

Tata-topman gaat toch in Tweede Kamer tekst en uitleg geven

Hans van den Berg, de topman van Tata Steel, gisteravond bij Beau. Beeld © RTL Nieuws

De baas van Tata Steel, Hans van den Berg, gaat toch zelf naar de Tweede Kamer om over de uitstoot van giftige stoffen te praten. Eigenlijk zou hij alleen een bestuurder sturen die bij Tata verantwoordelijk is voor het gezondheidsbeleid, maar gisteravond aan tafel bij Beau beloofde Van den Berg zelf naar Den Haag te gaan.

Tata-baas Hans van den Berg schoof gisteravond aan bij Beau om te praten over het bedrijf in IJmuiden. Ooit was Tata Steel onze nationale trots, maar inmiddels kennen we het staalbedrijf vooral als de grootste vervuiler van Nederland.

Stevig gesprek

De D66 had Tata gevraagd naar de Tweede Kamer te komen voor tekst en uitleg. D66-Kamerlid Kiki Hagen wilde van de Tata-baas meer weten over 'het structureel overtreden van vergunningen, extreme milieu- en gezondheidsschade, procedures, tig dwangsommen en daarbovenop het niet waarmaken van beloften aan de omgeving'.

Eerst zei Tata alleen Marco Workel te sturen, hij is bij het bedrijf verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid. Maar na kritiek beloofde Van den Berg gisteravond toch zelf te komen. "Dat zeg ik hierbij toe", zei hij. Bekijk dat fragment hier:

Kiki Hagen van D66 noemt het 'goed nieuws' dat Van den Berg toch wil komen. "Het is belangrijk om een stevig gesprek te voeren waarin de directeur aan de Tweede Kamer komt uitleggen hoe Tata Steel haar gezondheidsbeloftes gaat nakomen."

Eerder sprak ze van 'wegloopgedrag' en 'een klap in het gezicht van omwonenden' dat Van den Berg niet zelf naar Den Haag wilde gaan. Ook had ze al gezegd Van den Berg te proberen te dwingen als hij niet wilde komen. Dat zou kunnen door een parlementaire ondervraging in te stellen, waarbij de Tata-baas onder ede vragen had moeten beantwoorden.

Gezondheid

Tata liet eerder weten het een logische keuze te vinden om Workel te sturen. "De Kamer wilde een inhoudelijk gesprek over gezondheid en Tata Steel. Dan kom je uit bij Marco", zei een woordvoerder.

Gisteravond ontstond aan tafel bij Beau een felle discussie tussen een huisarts uit IJmond en de Tata-baas. Bekijk dat hier:

Huisarts Verkouteren pakt CEO Tata Steel stevig aan

04:40
Tata Steel stoot naast CO2 en stikstof een enorme lading giftige stoffen uit die zeer ongezond zijn voor inwoners van omliggende dorpen zoals Velzen, Wijk aan Zee, Beverwijk en IJmuiden.