Ga naar de inhoud
Excuses niet aanvaard

ME'er met gehoorschade blij met celstraf hooligan: 'Werd een keer tijd'

Een agent van de Mobiele Eenheid bij de Johan Cruijff Arena. Beeld © ANP / Niels Wenstedt

"Ja, ik ben tevreden over de straf", zegt de sectiecommandant van de Mobiele Eenheid Amsterdam tegen RTL Nieuws. Hij en vier collega's liepen gehoorschade op door de vuurwerkbom die een voetbalhooligan naar hen gooide, vorig jaar maart, bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

De sectiecommandant, die anoniem wil blijven, reageert tegen RTL Nieuws op het vonnis van de rechtbank Amsterdam. Sohaib L. (24) kreeg vandaag door de rechtbank van Amsterdam een celstraf opgelegd van drie jaar.

Opgefokt en agressief

"Onvoorwaardelijk", voegt de ME'er er met nadruk aan toe. Hij vindt het een oordeel waar 'een boodschap' van uitgaat. "Om eerlijk te zijn, ik had verwacht dat het iets lager uit zou vallen. Iets met een voorwaardelijke periode. Dat zie je vaak, zelfs als het om geweld tegen hulpverleners gaat. Maar de rechtbank legt terecht een flinke straf op. Dit vonnis laat dit soort daders weten dat het nu eens afgelopen moet zijn."

Hij was in maart vorig jaar met de Mobiele Eenheid bij de Europese wedstrijd Ajax - Benfica. In die rol had hij al veel wedstrijden meegemaakt, maar die dag was het 'ongewoon opgefokt en agressief', herinnert hij zich. "Ze droegen gezichtsbedekkende kleding. Ze sloegen op trommels om het vuurtje op te stoken. Het was duidelijk dat ze uit waren op rellen, op een confrontatie."

Beelden daarvan zie je hier:

ME'ers lopen gehoorschade op door zwaar vuurwerk: 'Stelletje lafaards'

01:50

Mede daarom wil hij de excuses van de dader, die hij twee weken geleden tijdens de behandeling in de rechtbank uitsprak, niet accepteren. "Dat betekent voor mij niets. Ik geloof het niet, ik aanvaard het niet. Zijn advocaat heeft hem ingefluisterd: zeg nou even sorry, dat staat goed. Gelukkig heeft de rechter daar dwars doorheen geprikt. Hij heeft gewoon maling gehad aan alles en iedereen en onze levens in gevaar gebracht."

Het gaat nota bene om 'eigen supporters', benadrukt hij. "Dit zijn fans van Ajax. Ze slopen hun eigen stadion. Vallen hun eigen stewards en het Amsterdamse politiekorps aan. Ik kan dat niet begrijpen."

Drukgolf door lichaam

Bij ingang H werd een deur opengebroken. De ME'er en zijn collega's bevonden zich in een relatief kleine binnenruimte, waar ze bestookt werden met vuurwerk. "Overal was rook. Brandjes. Knallen. Het tapijt om ons heen stond in brand. We konden geen kant op. En ineens: boem."

Dat kwam van een vuurwerkbom, een shell. "Die dingen schiet je normaal tweehonderd meter de lucht in, waar ze met een enorme explosie uit elkaar knallen. We voelden een zware dreun, de drukgolf. In onze borst. Door de vloer. In ons hele lichaam. Ik moest uit noodweer zelfs traangas inzetten."

Vijf ME'ers in de sectie hebben chronische tinnitus opgelopen, wat een constante pieptoon in het oor veroorzaakt. Vier van hen, onder wie de sectiecommandant, lijden aan de zwaarte 3, op een schaal die tot 5 gaat. Een vijfde collega heeft zwaarte 4. "Bij 5 kan je er niet meer tegen", zegt hij droog. "Ik heb me door experts laten vertellen dat je dan gek wordt."

Geen aangifte durven doen

De ME'er stipt aan dat ze alle vijf gehoorbescherming droegen. "Maar daar gaat zo'n knal dus dwars doorheen."

Ook vermoedt hij dat er nog een hoop verborgen leed is: "Achter ons stond een groep stewards. Zij dragen geen gehoorbescherming. Maar geen van hen heeft aangifte gedaan. Of misschien moet ik zeggen: niet durven doen. Waarom niet? Ze werken in het stadion, ze kunnen opnieuw oog in oog komen te staan met deze hooligans. Maar ik weet zeker dat ook zij gehoorschade hebben opgelopen. Dat kan simpelweg niet anders."

3
Lees ook:
3 jaar cel voor afsteken zware vuurwerkbom bij Ajax

De straf voor deze ene dader – Sohaib L. is de man die de zware vuurwerkbom afstak en gooide – geeft enige genoegdoening. De ME'er zegt zich tegelijk te realiseren dat deze dader niet bepaald alleen was. "Maar ik ben blij dat er tenminste íéts gebeurt. Dat werd een keer tijd. Het is een signaal."

Toch weer aangevallen

Of dat signaal door hooligans gehoord wordt, is nog maar de vraag. "Twee weken geleden eiste de officier van justitie veertig maanden celstraf. Iedereen heeft dat kunnen lezen. Maar in die twee weken is de politie bij allerlei opstootjes toch gewoon weer aangevallen door relschoppers. Dus ik vraag me af of ze zich er iets van aantrekken."

Wat helpt dan wel? Sneller ingrijpen, denk de sectiecommandant. Nu krijgen groepen relschoppers nog te lang de gelegenheid de grimmige sfeer op te poken. Als de ME dan uiteindelijk ter plaatse komt, is er intussen een explosief kruitvat gecreëerd.

Stadionverbod handhaven

"Maar als we meteen mogen ingrijpen als ze met vuurwerk beginnen te gooien of als het grimmig begint te worden, dan smoor je het in de kiem. Dan krijgt zo'n kruitvat niet de gelegenheid om explosief te worden."

Daarnaast moet de beveiliging in de stadions veel, veel strenger, vindt hij: "We weten dat mensen met een stadionverbod toch vrij gemakkelijk toegelaten worden. Dat helpt niet."

OM
Lees ook:
OM eist 40 maanden celstraf voor afsteken zware vuurwerkbom bij Arena