Ga naar de inhoud
Onvoorwaardelijk

3 jaar cel voor afsteken zware vuurwerkbom bij Ajax

De rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De 24-jarige Amsterdammer Sohaib L., die vorig jaar maart een zware vuurwerkbom gooide tijdens de wedstrijd Ajax – Benfica, heeft een celstraf van 36 maanden onvoorwaardelijk opgelegd gekregen. De rechtbank acht hem schuldig aan zware mishandeling en poging tot zware mishandeling.

De vuurwerkbom werd in de richting van onder meer de ME en agenten gegooid. Vijf agenten liepen door de klap van de explosie blijvende gehoorschade op. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van veertig maanden geëist.

L. moet naast zijn celstraf een schadevergoeding van ruim 40.000 euro aan de vijf ME'ers en de Arena betalen.

OM
Lees ook:
OM eist 40 maanden celstraf voor afsteken zware vuurwerkbom bij Arena

Het gooien van de vuurwerkbom is vastgelegd op camerabeelden. Ook heeft de man eerder bekend de bom te hebben gegooid. L. heeft ook spijt betuigd: "Het gebeurde in the heat of the moment. Ik heb er niet over nagedacht. Het was nooit de bedoeling agenten te verwonden."

L. is vrijgesproken van poging tot moord en doodslag. Volgens de rechtbank was er geen sprake van voorbedachte rade. Hij is meteen na de veroordeling vastgezet; hij was op schorsing vrij.

Ongeregeldheden

Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax – Benfica was het al onrustig bij station Bijlmer. Na een sfeeractie ontstonden hevige ongeregeldheden, waarbij bij ingang H aan de zuidkant van het stadion een nooddeur werd opengebroken.

Daar werd de vuurwerkbom in een kleine, drukke ruimte tot ontploffing gebracht. Volgens de aanklager had de vuurwerkbom 'de potentie om dodelijk letsel te veroorzaken'.

De 'gevaarlijke en chaotische situatie' die rond het stadion ontstond heeft volgens de rechtbank een 'diepe indruk' op de aanwezige ME'ers gemaakt. "Sommigen hebben voor hun leven gevreesd en voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze op het punt stonden hun vuurwapen te trekken."

Bekijk ook: ME'ers lopen gehoorschade op door zwaar vuurwerk: 'Stelletje lafaards'

01:50
Het komt steeds vaker voor dat de ME bekogeld wordt met zwaar vuurwerk. "Het zijn een stelletje lafaards die de politie aanvallen en dat moet een keer afgelopen zijn", zegt een ME'er die gehoorschade opliep.