Ga naar de inhoud
Honderden mensen boos

Eenzame oude eik Hoogeveen omgezaagd voor elektrastation: 'Waarom nou daar?'

De zomereik moet plaatsmaken voor een transformatorstation. Beeld © GroenLinks Hoogeveen

Een 98 jaar oude gezonde zomereik moet van de gemeente Hoogeveen (Drenthe) gekapt worden omdat precies op die plek een transformatorstation moet komen. Het kan niet anders, stellen zij. Maar inmiddels zijn honderden mensen boos: "Waarom nou net daar?"

De zomereik werd in 1925 geplant door de opa van Alie de Vries-Kroezen uit Hoogeveen, vertelt zij aan RTL Nieuws. "Voor mij heeft de boom een emotionele waarde. Mijn opa bouwde bijna honderd jaar geleden een boerderij en plantte daarbij een boom. Die plek heeft een geschiedenis waar de boom, nu de boerderij al gesloopt is, symbool voor staat. De gemeente walst daar nu overheen."

Want, zo heeft de gemeente bepaald, de boom moet plaatsmaken voor een transformatorstation. Dat elektriciteitsstation is nodig om nieuwe bedrijven in het gebied op aan te sluiten en de teruglevering van de elektriciteit van zonnepanelen te verwerken.

'Ze gaan voor de simpele weg'

"Dat is ook belangrijk", stelt De Vries-Kroezen. "Maar waarom moet het nou precies daar?" De boom is namelijk nog het enige wat er in het grote industriegebied overeind staat. "Ze hebben jarenlang een plan kunnen bedenken hoe ze een station konden bouwen naast of bij de boom. Maar ze gingen voor de simpele weg: hij staat in de weg, dus hij moet weg."

Maar zo simpel komt de gemeente er niet vanaf, zeggen De Vries-Kroezen en inmiddels honderden andere inwoners van Hoogeveen. Een petitie die door de fractie GroenLinks in de gemeenteraad van Hoogeveen werd opgezet om de eik te behouden, is op moment van publicatie van dit artikel al ruim 2000 keer ondertekend en loopt snel op.

Crista Berenpas van GroenLinks is blij met die steun. "We willen duidelijk maken dat dit soort bomen waardevol is, dat je er niet nonchalant mee moet omgaan en gewoon even kan kappen. Wij moeten als mensen onze plannen maar eens gaan aanpassen aan het groen dat er al jarenlang is."

Boom heeft beschermde status

Daarnaast ergeren mensen zich eraan, zegt Berenpas, dat de gemeente zelf de eik jaren geleden een beschermde status heeft gegeven. "Als de eik van een inwoner zou zijn, zou omleggen alleen mogen als de boom ziek is of een gevaar is voor de omgeving bijvoorbeeld. De gemeente heeft zelf vastgesteld dat deze eik gezond is en nog mogelijk honderden jaar meekan. Maar hij staat voor hen in de weg, dus mag hij nu blijkbaar wel gewoon om."

De kapvergunning is namelijk al binnen, stond vorige week in het plaatselijke nieuwsblad. Er kan nu nog zes weken bezwaar gemaakt worden.

'Gemeente had ophef niet verwacht'

En precies dat, gaat Berenpas samen met vele anderen doen. "Het zal misschien lastig worden om aannemelijk te maken dat we belanghebbenden zijn, maar we gaan ons best doen. Ik heb in ieder geval al gehoord dat de gemeente zo veel ophef niet had verwacht. Ze dachten: die boom kappen wij wel even. Maar zo makkelijk komen ze er niet vanaf." Mocht er geen andere keus zijn dan de boom te kappen, wil GroenLinks dat de boom verplant wordt. 

Ook De Vries-Kroezen zal, zo lang het nog kan, strijden voor het behoud van de boom. "En ik denk dat mijn vader en opa dat ook zouden hebben gedaan."

Gemeente: 'Geen andere mogelijkheid'

De gemeente heeft vorige week uitgebreid gereageerd op de kap van de zomereik na raadsvragen van GroenLinks en de SP. Ze schrijft onder meer dat de boom midden in 'een uitgeefbare bedrijfskavel' staat. "Deze kavel is, na anderhalf jaar van onderzoek en besprekingen, toegewezen om, in het kader van de energietransitie, een nieuw onderstation te realiseren. Daarbij is na lang onderzoek gebleken dat deze kavel feitelijk de enige geschikte locatie op Riegmeer is omdat er zeer brede kabeltraces nodig zijn."

En: "Zonder deze locatie kan het nieuwe station in alle redelijkheid niet ingepast worden in Riegmeer. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zonder het onderstation stagneert de verduurzaming in onze regio. Hierdoor kunnen nieuwe bedrijven niet worden aangesloten en is grootschalige toepassing van bijvoorbeeld zonnepanelen niet langer mogelijk omdat de opgewekte stroom niet teruggeleverd kan worden." De gemeente laat weten dat mede hierom de eik 'helaas met geen mogelijkheid behouden kan blijven'.

In toevoeging daarop laat een woordvoerder van de gemeente aan RTL Nieuws weten dat in de voorbereiding tot dit besluit 'alles breed is overwogen en afgestemd met omwonenden en betrokkenen'. "Er een (landelijke) discussie van maken via de media voegt hier niets aan toe."