Ga naar de inhoud
Wetswijziging nodig

Burgemeesters willen snel kunnen ingrijpen tegen online relschoppers

Rellen in Amsterdam tijdens het 'Koffiedrink'-protest tegen coronamaatregelen, foto ter illustratie. Beeld © Editorial / Joris van Gennip / ANP

Burgemeesters willen de bevoegdheid krijgen in te grijpen als relschoppers online oproepen om herrie te schoppen. De Tweede Kamer moet dat snel wettelijk mogelijk maken, vinden ze.

Die oproep doen burgemeesters Sharon Dijksma (Utrecht), Sjoerd Potters (De Bilt) en Arjen Gerritsen (Almelo) in gesprek met meerdere Kamerleden, ook namens de andere gemeenten.

Potters denkt aan een 'beperkte kleine wettelijke aanpassing' aan de Gemeentewet. Wie op straat oproept om te gaan rellen, kan daarvoor nu een gebiedsverbod opgelegd krijgen, maar wie dat online doet nog niet.

Teruggefloten

Dijksma heeft dat in 2021 geprobeerd in aanloop naar een demonstratie tegen coronamaatregelen, maar is daar later voor teruggefloten door de bestuursrechter.

Honderden
Lees ook:
Honderden arrestaties na Franse rellen om pensioenplannen

Eerder dit jaar riepen Dijksma en veertig andere burgemeesters op tot zo'n 'digitaal gebiedsverbod' in NRC. Ze hebben hun plannen inmiddels meer gedetailleerd uitgewerkt en geven tekst en uitleg aan Tweede Kamerleden, die een dergelijke wetswijziging overwegen.

Het plan heeft veel discussie losgemaakt, merken de burgemeesters. Critici zijn bezorgd dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt als mensen riskeren dat ze een dwangsom krijgen opgelegd.

Kort en klein slaan

Dat is volgens Dijksma 'nadrukkelijk niet' het plan. "Iedereen mag vertellen dat de gemeente Utrecht verschrikkelijk beleid voert en dat je daartegen in opstand moet komen." De grens ligt volgens de burgemeester bij het verstoren van de openbare orde. Anders gezegd: "als je oproept om de stad kort en klein te slaan."

De burgemeester vindt het niet te verdedigen dat ze in zo'n geval niet mag ingrijpen omwille van de vrijheid van meningsuiting. Volgens de burgemeesters moet in dat geval een dwangsom kunnen worden opgelegd die relschoppers moeten betalen als ze daarmee doorgaan.

Bekijk ook: Davey kreeg acht jaar stadionverbod: 'Incidenten niet te voorkomen'

04:13
Clubs, politie en gemeenten krijgen maar geen grip op voetbalgeweld. De straffen zijn niet mals: Nederland heeft de strengste voetbalwetten ter wereld. Dat weet NEC-supporter Davey maar al te goed.