Ga naar de inhoud
Homofobie

Schrik zit erin na anti-lhbti-geweld, 'maar ze krijgen ons niet klein'

Archiefbeeld. Beeld © ANP

Twee tegen lhbti's gerichte geweldsincidenten van afgelopen weekend hebben veel indruk gemaakt op de betrokkenen. Voor de mishandeling van een COC-vrijwilliger in Eindhoven en de klappen die medewerkers van een 'drag bar' in Groningen kregen, zijn nog geen verdachten aangehouden.

Zaterdag schold een groep, vermoedelijk voetbalsupporters, kinderen uit die voor een bijeenkomst naar het COC-gebouw in Eindhoven waren gekomen. Ook werd een regenboogvlag vernield. Toen een vrijwilliger daar iets van zei, werd ze mishandeld. 

Zelfverdedigingscursus

Het incident heeft grote indruk gemaakt op de kinderen en de vrijwilliger, zegt Benjamin Ector van COC Eindhoven. "Met de vrijwilliger gaat het fysiek goed, maar die zit er wel enorm mee en is heel erg geschrokken", aldus Ector. "Ook bij de kinderen die erbij waren, zit de schrik er nog steeds heel erg in." 

KNVB
Lees ook:
KNVB komt met aanpak antihomospreekkoren, maar 'kan niet van ene op andere dag'

Slachtofferhulp begeleidt de kinderen en de vrijwilliger. Daarnaast heeft het COC maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Zo zullen kinderen die naar een volgende bijeenkomst komen, worden opgehaald bij het station, zodat ze niet alleen naar het COC-gebouw hoeven te lopen. Ook overweegt het COC zelfverdedigingscursussen aan te bieden, om het veiligheidsgevoel te vergroten. 

Eindhovense politici nemen het incident zeer serieus. "We zijn door verschillende partijen uit de gemeenteraad benaderd", zegt Ector. "We worden vanuit de politiek erg gesteund. Ik heb ook begrepen dat vandaag raadsvragen over het voorval worden ingediend."

Tegenactie

Komende zaterdag, een week na het incident, vindt er bij het COC-pand een tegenactie plaats. Er wordt dan een nieuwe lhbti-vlag aan het gebouw gehangen. "Iedereen die ons wil steunen of zelf steun nodig heeft, is daar van harte welkom", zegt Ector. 

De politie Oost-Brabant laat aan RTL Nieuws weten dat het onderzoek nog in volle gang is. "We kijken daarvoor naar camerabeelden, spreken met getuigen en proberen zo zicht op de verdachten te krijgen. Als er mensen zijn die ons meer kunnen vertellen, is die informatie uiteraard meer dan welkom", zegt een woordvoerder. 

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers gaycafé Groningen mishandeld, politie neemt zaak serieus

De politie bevestigt dat de verdachten waarschijnlijk een groep voetbalfans vormden. "Het heeft er inderdaad alle schijn van dat het hier om voetbalsupporters gaat", zegt de woordvoerder.

Mishandeling Groningen

Ook in Groningen, waar in de nacht van zaterdag op zondag medewerkers van lhbti-café Dorothy's Drag Bar werden mishandeld, zit de schrik er nog flink in. "Ik heb een hersenschudding overgehouden aan het gevecht", zegt eigenaar Andy. "Daardoor heb ik nog wat hoofdpijn. Mijn partner is ook aan het herstellen."

Dorothy's Drag Bar zou op paasmaandag eigenlijk gesloten zijn, maar ging toch open. "Als daad van verzet", aldus Andy. Verschillende mensen kwamen langs om hun steun te betuigen. 

Andy kreeg na het incident ook een telefoontje van burgemeester Schuiling van Groningen. Andy heeft hem gevraagd zo snel mogelijk camerabeveiliging bij de bar te regelen, iets dat de burgemeester volgens hem niet meteen kon toezeggen.

Niet het eerste incident

Het was niet het eerste incident bij Dorothy's Drag Bar, maar wel de eerste keer dat het kwam tot een fysieke confrontatie. Eerder werden al wel eieren tegen het pand gegooid, werd een raam bespuugd en een uithangbord vernield, vertelt de eigenaar. 

Na de aanval van afgelopen weekend kwamen via social media veel steunbetuigingen binnen, al waren er ook negatieve reacties. "Iemand zei dat we erom vroegen door in drag over straat te gaan", zegt Andy. "Ten eerste waren we helemaal niet in drag, en zelfs al zou dat wel zo zijn, is dat geen reden om iemand te mishandelen." 

Nog geen aanhouding

Ook in Groningen is nog niemand opgepakt. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland laat weten dat vandaag nog aangiftes worden opgenomen. "Aan de hand daarvan hopen we de volgende stappen in de opsporing te zetten", zegt de woordvoerder. "Daarnaast zijn we vandaag de stad in geweest om camerabeelden op te halen bij ondernemers in de buurt." 

Andy en het team van de Dorothy's Drag Bar laten zich, ondanks de schrik, niet uit het veld slaan. "De rest van het team kent ons, de eigenaren, en weet dat ze ons niet zomaar klein krijgen." Donderdag gaat de bar weer open. "En volgende week zaterdag hebben we weer een drag show", zegt Andy. "Iedereen is dan van harte welkom. We denken er nog over na om daar een liefdadigheidsevenement van te maken, na alles wat er is gebeurd."