Ga naar de inhoud
Enorme misbruikzaak

Gianni de W. perste zelfs goede vriendinnen af met naaktfoto's

Gianni de W.

Negentien meisjes en vrouwen hebben aangifte wegens sextortion gedaan tegen de 24-jarige verdachte Gianni de W. uit Etten-Leur. De man wordt ervan verdacht meer dan honderd minderjarige meisjes te hebben afgeperst met naaktfoto's. Onder hen zijn zelfs vriendinnen van hem die niet wisten dat hij erachter zat.

Via sociale media kwam Gianni de W. vaak met zijn slachtoffers in contact. Hij bood de meisjes geld aan voor het sturen van een naaktfoto. Daarna dreigde hij deze online te zetten als ze niet nóg meer beelden zouden sturen. Dat heet sextortion.

Niet aanwezig

Inmiddels heeft de politie de identiteit van 37 meerderjarige en 93 minderjarige slachtoffers achterhaald, maakte de officier van justitie vandaag bekend in de rechtbank in Breda. De W. was daarbij niet aanwezig, een aantal slachtoffers wel.

Op de computer van De W. werden 150 mappen met verschillende meisjesnamen gevonden, met in sommige submappen duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. Hij zou één van zijn slachtoffers hebben gevraagd seks te hebben met haar vriend en dat voor hem te filmen.

De zaak kwam aan het rollen nadat een meisje uit Noord-Holland aangifte had gedaan. Zij was 15 toen ze door De W. zou zijn afgeperst. 

Nepnamen

De focus van de zedenrecherche lag de afgelopen maanden op het beoordelen van het beeldmateriaal en het onderzoeken van de identiteit van de meisjes. Tot de eerste zitting op 19 januari hadden acht meisjes aangifte gedaan tegen de man uit Etten-Leur, die opereerde onder nepnamen als Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere aliassen met de naam Bryan.

Hulp online

Word jij afgeperst met naaktbeelden, heeft iemand je online seksueel benaderd of maak je je zorgen over online verspreide naaktbeelden? Dan kun je contact opnemen met helpwanted.nl

De W. verleidde volgens het Openbaar Ministerie met nepnamen ook negen goede vriendinnen tot het sturen van naaktfoto’s om ze vervolgens daarmee af te persen. Met vijf van de slachtoffers die inmiddels aangifte hebben gedaan en met vier anderen met wie de politie sprak, had de verdachte een vriendschappelijke of affectieve relatie.

Enorme impact

"Dit heeft een enorme impact gehad op deze slachtoffers", vertelde de officier van justitie in de rechtbank in Breda. "Zo meldde zich een slachtoffer die de verdachte kende van school. Ze werden beiden gepest en namen het voor elkaar op. Ze kregen hierdoor zo’n goede band, dat ze hem als broertje ging zien. Ze spraken regelmatig met elkaar af en ondernamen leuke dingen."

In de vertrouwensband die ze ontwikkelden vertelde de vriendin dat ze naaktfoto’s aan iemand moest sturen, zonder te weten dat De W. hier zelf achter zou zitten. De officier: "U moet zich voorstellen: je vertelt tegen jouw vriend, die je als je broer ziet, dat je wordt lastiggevallen. En dan kom je er nu achter dat hij het waarschijnlijk zelf is die jou heeft afgeperst om seksueel getint beeldmateriaal."

Gianni de W. 'wil aan zichzelf werken' 

De W. is in maart verhoord door de politie, maar gaf daar volgens de officier niet de beloofde openheid. "Ik wil graag vragen beantwoorden op basis van de waarheid. Als ik nu vragen beantwoord, dan ben ik bang dat de antwoorden achteraf niet kloppen", liet hij de politie weten. De verdediging zegt dat De W. op termijn uitgebreid zal verklaren bij de politie.

Hij is 'behoorlijk ontdaan' door de omvang van het onderzoek, zegt zijn advocaat. Hij las een verklaring van De W. voor: "Op dit moment duizelt het mij als ik zie wat er de afgelopen tijd op me af is gekomen", zegt De W. onder meer. In die zaken waarin hij volgens zijn advocaat bekentenissen heeft afgelegd, heeft hij gezegd dat het 'nooit had mogen gebeuren'  en dat hij aan zichzelf wil werken om herhaling te voorkomen.

De W., die een autismespectrumstoornis heeft, is onderzocht door een psycholoog en psychiater. Zij hebben een voorlopig rapport uitgebracht. Het rapport van de gedragsdeskundigen wordt nog aangevuld zodra verdachte meer over de aangiftes tegen hem gaat verklaren. Ook wachten de psycholoog en psychiater op de afronding van het politieonderzoek.

Mogelijk wordt de strafzaak van De W. deels achter gesloten deuren behandeld door een kinderrechter, opperde de officier. Dat komt omdat er mogelijk aangiftes tussen zitten uit de tijd dat De W. nog minderjarig was.