Ga naar de inhoud
Saai medicijn

Engeland deelt miljoen e-sigaretten uit tegen roken: 'Werkt niet'

Foto: archief Beeld © ANP

Een miljoen rokers in Engeland krijgen een gratis startersset voor e-sigaretten aangeboden als onderdeel van een nieuwe campagne tegen het gewone roken. E-sigaretten zijn ook niet gezond, maar altijd nog beter dan de normale sigaretten, zo is de gedachte.  "Goed dat ze met een nieuwe set maatregelen proberen om rokers te helpen stoppen met roken, maar dit is niet de manier", zegt Esther Croes van het Trimbos-instituut.

E-sigaretten zijn volgens de Britse gezondheidsdienst NHS 'veel minder schadelijk' dan gewone sigaretten en kunnen mensen die willen stoppen met roken, helpen. Croes kan daar niet volmondig in meegaan, al kunnen e-sigaretten ook kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. "Plus dat we van veel stoffen de schadelijke effecten nog niet weten."

Gedragsverandering

De Britse regering noemt de zogeheten swap-to-stop-campagne een wereldwijde primeur op nationaal niveau. Bijna één op de vijf rokers in Engeland krijgt een pakket met alles wat nodig is om van tabak over te stappen op e-sigaretten. Daarnaast krijgen ze ook hulp om van hun rookgewoonte af te komen. 

In Nederland gaat het uitdelen van gratis e-sigaretten niet snel gebeuren, denkt Croes. "Wij geloven meer in gedragsverandering. Je houdt met e-sigaretten de gewoonte in stand. Je komt niet af van je nicotineverslaving en er hoeft maar iets te gebeuren of mensen stappen weer over op gewone sigaretten."

E-sigaretten
Lees ook:
E-sigaretten met smaakje per 1 oktober 2023 definitief verboden

Volgens Croes zijn de e-sigaretten in Nederland niet populair. Slechts 1,4 procent van de volwassen Nederlanders rookte in 2021 wel eens een elektronische sigaret, blijkt uit de meest recente cijfers. Jongeren vinden het wel interessant om te vapen met een smaakje, maar dat wordt vanaf 1 oktober verboden. Croes vindt een algeheel verbod op de e-sigaret niet nodig. "We pleiten er wel voor om de e-sigaret alleen op doktersvoorschrift te verstrekken." 

Saai medicijn

Trimbos wil de e-sigaret neerzetten als een saai medicijn voor verstokte rokers en niet als een hip consumentenproduct dat jongeren aan de nicotine brengt, zegt Croes. Ze ziet liever dat rokers om te stoppen hulp krijgen van een coach en eventueel nicotinepleisters daarbij gebruiken. "We zien dat dat werkt. Het aantal rokers in Nederland neemt hard af." In 2022 rookten ruim 2,2 miljoen Nederlanders, blijkt uit cijfers van Trimbos. Dat is 18,9 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 was dat 25,7 procent.

In Nederland wordt roken ook ontmoedigd door de prijs te verhogen. We vroegen jongeren of dat hen weerhoudt te stoppen:

Roken weer duurder; helpt dit jongeren wél om te stoppen?

02:19
Roken weer duurder; helpt dit jongeren wél om te stoppen?

Engeland wil in 2030 'rookvrij' zijn en dat betekent dat niet meer dan 5 procent van de bevolking rookt. De nieuwste campagne moet daar een bijdrage aan leveren. Behalve het verstrekken van gratis e-sigaretten, krijgen zwangere vrouwen geldbeloningen aangeboden als ze stoppen met roken. Ook wordt overleg gevoerd over het meegeven van informatie over het stoppen met roken in pakjes sigaretten.