Ga naar de inhoud
Bebouwde kom

VVN: Nederlanders willen zich aan snelheidslimiet van 30 km/u houden

Een 30km/uur-gebied op de Westerhovenseweg in Dommelen Beeld © ANP / Tobias Kleuver

Twee derde van de weggebruikers zegt bereid te zijn zich te houden aan een nieuwe snelheidslimiet binnen de bebouwde kom van 30 kilometer per uur. Die snelheidslimiet staat nu nog op 50 kilometer per uur, maar Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil dit verlagen.

De organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid hield een enquête onder weggebruikers naar het veiligheidsgevoel. Uit dat onderzoek blijkt dat 68 procent van de ondervraagden bereid is zich aan de aangepaste snelheid binnen de bebouwde kom te houden.

Snelheidsduivels

Daarnaast gaf 66 procent van de deelnemers aan van mening te zijn dat andere weggebruikers vaak veel te hard rijden binnen de bebouwde kom. Dit zou bovendien het grootste onveiligheidsgevoel in woonwijken veroorzaken. 

Busjes of scooters van bezorgdiensten spelen hierbij, volgens het onderzoek, een steeds grotere rol. 

'Roep
Lees ook:
'Roep om terugkeer alcoholslot door vele doden in het verkeer'

Meer dan de helft van de deelnemers, 54 procent, gaf dan ook aan dat met een nieuwe snelheidsnorm van 30 kilometer per uur de bebouwde kom veiliger zou worden. Buurtbewoners die zich niet veilig voelen door de verkeerssituatie in hun buurt, ondernemen nu vaak zelf actie om hun leefomgeving verkeersveiliger te maken. 

Ze doen dit onder andere door contact op te nemen met de gemeente, de politie of door de snelheidsduivel op zijn of haar gedrag aan te spreken. 

Onbewust rijgedrag

Volgens het onderzoek van de VVN zijn het vaak onbewuste drijfveren die ervoor zorgen dat automobilisten zich niet aan de snelheidslimiet houden binnen de bebouwde kom.

"Zo hebben automobilisten bijvoorbeeld niet door dat ze te hard rijden omdat zij haast hebben. Eén ding is zeker: In het verkeer kun je geen tijd winnen'', zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst.

Hoge boetes en pakkans

De hoogste tijd dus om hier, volgens de VVN en twee derde van de deelnemers, wat aan te veranderen. In het onderzoek werd gevraagd wat volgens de deelnemers het beste zou werken om het rijgedrag van deze snelheidsduivels aan te pakken. 

'Grote
Lees ook:
'Grote steden willen maximaal 30 km/u binnen bebouwde kom'

De deelnemers zijn van mening dat strenge maatregelen zoals het uitdelen van hoge boetes en het vergroten van de kans om gepakt te worden het meest effectief zouden zijn. 

Waarschuwingen en infrastructuur

Daarnaast denken automobilisten zelf zich beter aan de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur te houden wanneer er meer waarschuwingen komen over waar deze snelheid geldt. Zo zouden er meer borden geplaatst kunnen worden die de maximumsnelheid aangeven.

Ook wanneer andere mensen zich eveneens aan de snelheidslimiet houden en wanneer de infrastructuur beter is ingericht op deze snelheidslimiet verwachten automobilisten zich beter aan de limiet te zullen houden.

VVN roept nu gemeenten op om vaart te maken met de invoering van de snelheidsnorm van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur.

VVN:
Lees ook:
VVN: breng maximumsnelheid 80-kilometerwegen terug naar 60 km/u