Ga naar de inhoud
Nu al in twee regio's

Alle traumahelikopters krijgen binnen twee jaar hart-longmachine aan boord

Beeld © RTL Nieuws

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Na een reanimatie moet een patiënt nu nog snel naar het ziekenhuis, waar een hart-longmachine wordt aangesloten. Straks kan dat al op straat gebeuren.

In grote delen van zuid- en oost-Nederland wordt de hart-longmachine al gebruikt in traumahelikopters. Dat is al vijftig keer gedaan.

Personeel opleiden

"Je moet natuurlijk zorgen dat het personeel opgeleid is zodat ze dit kunnen doen. En die opleiding is heel intensief", zegt Dennis den Hartog. Hij is het hoofd van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland. "We zijn gestart in Rotterdam met een team. Dat bestaat uit veel artsen, dus die moeten allemaal geschoold worden. Er moet continu een arts aan boord zijn die dit kan."

Met reanimatie wordt altijd zo snel mogelijk begonnen. Als het hart het na 20 minuten nog niet doet, wordt de hart-longmachine ingezet, want er is zuurstofrijk bloed nodig. Normaal gaat de patiënt dus eerst naar het ziekenhuis, waar de hart-longmachine dan wordt aangekoppeld. Deze methode kan ervoor zorgen dat er minder lang gereanimeerd hoeft te worden op straat. Het idee komt van arts Dinis dos Reis Miranda.

Volgens de arts zijn er al meerdere levens mee gered, zoals dat van een vrouw die net bevallen was. "Ze was net borstvoeding aan het geven aan haar kind en ze kreeg een hartstilstand. 20 minuten na de 112-melding waren we er en konden we snel de hart-longmachine inzetten. Die mevrouw werkt nu gewoon weer, ze doet alles weer."

De arts legt ook uit hoe de machine werkt. Die wordt bijvoorbeeld ingezet bij een harttransplantatie, maar ook bij een reanimatie. "De machine neemt de functie van het hart over als dat niet meer klopt. We voeren een infuus in en dat gaat dan vanaf je lies helemaal naar je hart toe. Daar wordt bloed weggezogen en naar een kunstlong gestuurd. Die geeft weer zuurstof aan het bloed, zodat zuurstofrijk bloed teruggegeven kan worden."

In de komende twee jaar moet het in alle regio's mogelijk worden, dan moet het apparaat in alle traumaheli's aanwezig zijn. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update