Ga naar de inhoud
Transfersom

18 maanden cel voor Doetinchemse autodealer die 8 ton van Fenerbahçe witwaste

Fenerbahce-speler Miha Zajc Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Gerrit van Keulen

Autohandelaar Brian J. uit Doetinchem heeft een gevangenisstraf van 18 maanden gekregen omdat hij 830.000 euro heeft witgewassen. Ook het illegaal bezit van een vuurwapen wordt hem door de rechter aangerekend.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. 

Verdachte: ik werd gedwongen

In 2019 kwam de ruim 8 ton via een oplichtingsmail op zijn rekening terecht. Het bedrag was afkomstig van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het was het laatste deel van de transfersom die 'Fener' moest betalen aan de Italiaanse club Empoli voor de Sloveense middenvelder Miha Zajc.

Maar niet Empoli kreeg het bedrag binnen, maar de 47-jarige man uit de Achterhoek. Het geld zou volgens J. zijn overgemaakt omdat de voorzitter van de Turkse club auto's en heftrucks bij hem had aangeschaft.

Tijdens het proces nam de verdachte dit terug en vertelde hij dat het 'een verzonnen verhaal' was. Daarna zei hij dat hij ertoe gedwongen was. Het geld zou door twee criminelen op zijn rekening zijn geparkeerd. Hij zou de toezegging hebben gehad dat hij er ruim een ton van mocht houden.

J. zei ook dat hij niet wist dat het bedrag afkomstig was van Fenerbahçe.

Voetbalclub
Lees ook
Voetbalclub Fenerbahçe voor 8 ton getild, welke rol speelde Doetinchemse autodealer?

Weggesluisd

De rechter verwijt de man niet dat hij betrokken was bij het valse e-mailadres en een valse factuur, maar wel dat hij het bedrag daarna wegsluisde. Hij nam bedragen contant op en schreef een groot deel van het bedrag over naar privérekeningen.

Ook gebruikte hij het geld om leningen af te lossen. Hij verklaarde dat hij al zeven jaar geldproblemen had.