Ga naar de inhoud
Geen Europese maatregelen

Staatssecretaris wil maatregelen woekerhandel tickets: 'Horen we al jaren, maar er gebeurt niets'

Een eerder editie van Lowlands. Beeld © ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media verwacht in het najaar met een plan te komen tegen het doorverkopen van tickets voor woekerprijzen. Ze noemt het in een Kamerbrief een 'hardnekkig probleem' en wil de consument beter beschermen. SP-Kamerlid Peter Kwint, die hier al jaren voor pleit, reageert niet enthousiast: "Horen we al jaren."

Het is al lange tijd een hardnekkig probleem: kaartjes die worden doorverkocht voor een fors hoger bedrag dan de oorspronkelijke prijs door mensen die kaartjes opkopen of toch niet naar een festival of concert kunnen. Daarbij komen dan vaak ook nog eens de veel hogere servicekosten van tientallen euro's.

100 euro meer voor een ticket

In februari leidde het tot boze Lowlandsfans: het festival was binnen no time uitverkocht. Voor kaartjes die daarna op Ticketmaster te koop werden aangeboden, betaalde je ruim 100 euro meer.

Lowlandsfans
Lees ook:
Lowlandsfans boos over servicekosten Ticketmaster: dit speelt er

Peter Kwint van de SP vraagt al jaren aan het kabinet om dit probleem op te lossen. De motie die hij vorig jaar indiende, werd breed gesteund in de Tweede Kamer. Mede daarom wil staatssecretaris Uslu hier nu werk van maken. Uslu zou het liefst willen dat met Europese maatregelen wordt voorkomen dat tickets tegen veel te hoge prijzen worden doorverkocht.

Want, stelt ze, als je hier in eigen land paal en perk aan stelt, kunnen bedrijven in landen waar geen regels zijn, nog steeds hun gang gaan. "Op dit moment lijkt het onderwerp echter niet (hoog) op de Europese agenda's voor cultuur en consumentenrecht te staan", laat ze de Kamer nu weten. Daarom wil ze het eerst met nationale maatregelen proberen. Welke maatregelen dat zijn, is niet duidelijk.

'Gebeurt al 5 jaar niets' 

Kwint vraagt zich nu hardop af wat het kabinet al die tijd in Brussel heeft gedaan om dit onderwerp aan te kaarten. "Er gebeurt al vijf jaar niks omdat het kabinet het in Brussel ging proberen op te lossen en nu lezen we dat het daar niet eens op de agenda staat", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

"Wat hebben ze daar al die tijd zitten doen dan? Er zijn stapels mogelijke oplossingen. Het gaat er alleen om dat het kabinet een keuze maakt." 

Zwarte
Lees ook:
Zwarte Cross 100 euro goedkoper dan andere festivals: hoe doen ze dat?