Ga naar de inhoud
Vanaf een uur of twaalf

Vooral vandaag en op tweede paasdag druk op de weg

Als de vakanties zijn afgelopen, zijn er weer meer auto's op de weg. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het kan ook vandaag erg druk worden op de Nederlandse wegen. Dat heeft alles te maken met het naderende paasweekend.

Gisteren hadden we de drukste avondspits van het jaar met bijna 1500 kilometer file. Dat kwam omdat veel mensen op weg gingen voor een korte vakantie en het bovendien erg slecht weer was. Maar ook vandaag moeten we rekening houden met veel verkeer op de weg, meldt de ANWB. 

Vanaf een uur of twaalf

Vanmorgen valt het nog wel mee met de drukte, maar vooral vanmiddag en vanavond kunnen er files ontstaan, zegt Tim Schaap van de ANWB. "Vanaf een uur of twaalf wordt het drukker op de weg. Dat zijn met name Nederlanders die er een weekendje op uit gaan. Het kan druk worden in het midden van het land en in de grensstreek. Maar er komen ook veel Duitsers, die al vrij hebben, voor een weekend deze kant op, en als dat verkeer elkaar ontmoet dan kan dat nog weleens wat drukte opleveren."

Volgens Schaap kan het ook op tweede paasdag druk worden: "Dan trekken veel Nederlanders erop uit. Denk aan outletcentra, in Roermond, Lelystad en Leidschendam. Maar ook pretparken zijn populair. Het wordt al met al een druk weekend, door verschillende oorzaken."

Bijna
Lees ook
Bijna 1500 kilometer file, drukste avondspits van het jaar

Mooi paasweekend

Of er files ontstaan, heeft voor een groot deel ook te maken met het weer. Vandaag is het nog regenachtig, dus dat maakt de kans op vertragingen op de weg nog groter.

Maar de paasdagen zelf lijken zonnig en droog te worden, meldt Buienradar-meteoroloog Marc de Jong. "In het paasweekend zien we een weersverbetering. De paasdagen zien er helemaal niet slecht uit. Zaterdag wordt het zo'n 14 graden, zondag 15 graden. Maandag neemt de bewolking toe en in de middag en avond gaat het regenen. Het wordt nog wel zo'n 16 graden. Later in de week wordt het wisselvallig, en gaan de temperaturen naar beneden."