Ga naar de inhoud
Bekend van uitbraak

Nederlands beroemdste gorilla Bokito (27) overleden in Diergaarde Blijdorp

Gorilla Bokito in 2020. Beeld © ANP / Editorial

De beroemde gorilla Bokito is overleden. Dat gebeurde gisteren nadat hij zich al sinds zondag niet goed had gevoeld. Toen hij werd onderzocht op zijn ziektesymptomen is hij tijdens de narcose overleden. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

"Een heel trieste dag voor Blijdorp", noemt directeur Erik Zevenbergen het. "Gisteren is geheel onverwachts onze gorillaman Bokito overleden. Hij was sinds zondag al niet lekker. Maandag is zijn mest onderzocht en is hij verder goed in de gaten gehouden. Maar dinsdag bleek dat zijn toestand niet verbeterde en is besloten om hem onder narcose te brengen om vocht toe te dienen en hem verder te onderzoeken. En daar is hij helaas niet meer uitgekomen."

Ontsnapt

De gorilla werd geboren op 14 maart 1996 in de dierentuin van Berlijn. Bokito werd in mei 2007 een bekendheid, toen hij uit zijn verblijf wist te ontsnappen en het restaurant van de diergaarde inrende. Hij verwondde vervolgens vier personen, van wie één ernstig:

Kijk terug: dit zijn beelden van de ontsnapping van Bokito

00:36

Het dierenpark nam hierop maatregelen en maakte het verblijf 'Bokitoproof'. De gracht om het verblijf werd vervangen door een diepe en brede greppel. Bokitoproof werd in 2007 zelfs verkozen tot woord van het jaar.

Volgens de dierentuin kreeg Bokito tien kinderen en was hij binnen de gorillagroep bekend als een sociale familieman. "Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden."