Ga naar de inhoud
1300 euro

'Duizenden studenten naar rechter om misgelopen energietoeslag'

Studenten tijdens een demonstratie vorig najaar in Groningen. Beeld © ANP / Siese Veenstra

Duizenden studenten in het hele land stappen volgens de Volkskrant naar de rechter omdat zij geen energietoeslag kregen. Verschillende studenten werden door de rechter al in het gelijk gesteld en kregen het bedrag van 800 euro (inmiddels 1300 euro) alsnog.

De regering kondigde vorig jaar een eenmalige energietoeslag aan voor minima. Studenten maakten daar echter geen aanspraak op, besloot Armoedeminister Carola Schouten. Volgens haar verschillen de woonsituaties van studenten te veel van elkaar. Het is aan de gemeente om te beslissen en daardoor gelden in alle (studenten)steden nu verschillende regels.

'Gehele groep' uitsluiten mag niet

Dat zorgde voor grote woede onder studenten, die in bijvoorbeeld Groningen de straat op gingen. Verschillende studenten stapten al naar de rechter en kregen gelijk. Gemeenten mogen studenten 'als gehele groep' niet uitsluiten voor de eenmalige energietoeslag, besloot de rechtbank in Arnhem vorig jaar augustus bijvoorbeeld.

De rechtbank stelde dat een 'niet te rechtvaardigen onderscheid wordt gemaakt' tussen mensen die wel en niet studeren.

Nijmeegse
Lees ook:
Nijmeegse student wint rechtszaak en krijgt alsnog 800 euro aan energietoeslag

Inmiddels hebben duizenden studenten zich voorgenomen naar de rechter te stappen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De krant sprak met verschillende juridische adviesbureaus en studentenvakbonden die samen afkoersen op meer dan 3000 zaken.

Landelijke regeling

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United hebben minister Schouten en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf gisteren gevraagd om een landelijke regeling. Dit omdat de 'vele rechtszaken, die het juridisch systeem onnodig belasten, niet de bedoeling kunnen zijn', zegt de voorzitter van de LSVb tegen de Volkskrant.

Totdat zo'n landelijke regeling er komt, blijven de ruim 3000 studenten volgens de organisaties hun individuele zaken voortzetten.

Oproep
Lees ook:
Oproep studentensteden: compenseer ook studenten voor energierekening