Ga naar de inhoud
Tot tweemaal toe

Medewerkers gevangenis Sittard mishandeld door gedetineerden

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

Twee medewerkers van de gevangenis in Sittard zijn onlangs mishandeld door twee gedetineerden. Dat gebeurde de afgelopen weken op twee verschillende momenten.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigt de berichtgeving van het tijdschrift Panorama vandaag.

Vuistslag

Een van de keren gebeurde dit volgens de woordvoerder toen het uit de hand liep toen een gedetineerde werd aangesproken op zijn gedrag. Daarop sloeg de gevangene de bewaker met gebalde vuist. 

In het andere geval vroeg een medewerker een gevangene om na een woordenwisseling naar zijn cel te gaan. Hij weigerde te luisteren waarop een worsteling ontstond, de medewerker werd bespuugd en op zijn kaak geslagen.

Ontsnappen
Lees ook:
Ontsnappen uit gevangenis niet strafbaar, maar helper wacht wel straf

De medewerkers zijn nagekeken door een arts, een van hen is ter controle naar het ziekenhuis doorverwezen. Beide gedetineerden zijn voor twee weken in een isoleercel geplaatst en voor hen is overplaatsing aangevraagd. Ook is aangifte gedaan bij de politie.

"De medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen werken met mensen waarvan een groot aantal is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf, verslaafd is aan drugs of een psychische stoornis heeft", aldus de woordvoerder.

Onacceptabel

"Onze medewerkers gaan op een respectvolle en met een persoonsgerichte benadering om met gedetineerden", zegt de woordvoerder. "Desondanks kunnen zij niet alle agressie- en geweldsincidenten voorkomen."

"Uitschelden, bedreigen, fysieke mishandeling of andere vormen van agressie en geweld door gedetineerden richting ons personeel en naar elkaar zijn onacceptabel."

Bekijk ook: Opgepropt als vee, waarom El Salvador kiest voor zo'n wreed gevagenisregime

03:54
Gevangenen hebben in El Salvador nauwelijks ruimte en worden hard aangepakt. De president van het land in Midden-Amerika ziet het als een laatste poging om de criminaliteit terug te dringen. Dat lijkt te werken, maar er is ook kritiek.