Ga naar de inhoud
Jeuk en oogklachten

Eikenprocessierups bestreden: weinig overlast door brandharen verwacht

Eikenprocessierupsen Beeld © ANP

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht deze zomer minder overlast van de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups kunnen voor jeuk en oogklachten zorgen.

Vorig jaar is het dier met succes bestreden en dat betekent dat er dit jaar minder rupsen uit hun ei zullen kruipen. Het kenniscentrum verwacht dat de eerste rupsen rond dit weekeinde het ei verlaten.

Het aantal eikenprocessierupsen neemt door bestrijding al enkele jaren af. Volgens het kenniscentrum is het niveau van de overlast nu vergelijkbaar met dat van 2013. In 2019 bereikte de overlast een piek.

Eikenprocessierups
Lees ook:
Eikenprocessierups bestrijden? Hang een vleermuizenkastje in je tuin

Nu hebben de noordelijke provincies nog de meeste last van de jeukrupsen, zeggen de deskundigen. De rupsen in de eitjes zijn in goede conditie. Zodra ze uit de eitjes komen kruipen ze door eikenbomen op zoek naar eten. Daar moeten ze nog even op wachten, want de eikenbomen zullen pas in de eerste week van mei in het blad staan. Tot die tijd kruipen de rupsjes in knoppen van de boom.

De jonge rupsen ontwikkelen zich nog verder, totdat ze het stadium bereiken waarop ze de jeukende brandharen krijgen. Dat zal rond 23 mei het geval zijn denkt de rupsenkenners. Vanaf dat moment maken de beesten ook de grote spinselnesten in de bomen.
 

Bekijk ook: Hoe de eikenprocessierups toeslaat

02:16
Jeuk en bulten door de eikenprocessierups: zo ga je ze te lijf.